0 Deljenj 148 Ogledov
iStock

Modrca in dežnega plašča ne dajajte v pralni stroj

13. februar, 2018 10:10
148 Ogledov

Preden napolnite pralni stroj s perilom preverite, če niste v žepih pustili kakšen kovanec, morda ključe in preverite kakšni so madeži na oblačilih. Vse te stvari so lahko razlog, da bo vaše perilo poškodovano in neuporabno.

1. Kovanci

Verjetno se vam je že velikokrat zgodilo, da ste v žepih hlač ali jopic pozabili kovance. V največih primerih se ne zgodi nič, vendar pa je možnost za škodo še vedno velika.

James Peters, direktor proizvodnje Kenmore pralnih strojev, je pojasnil za Reader’s Digest: »Če med pranjem kovanci pridejo v filter, lahko pristanejo v v odtočno črpalko in uniči krilo v odtoku. Prav tako lahko zamašijo tudi odtočno cev in blokirajo iztekanje vode iz pralnega stroja, v redkih primerih pa lahko poškodujejo tudi steklo na vratih bobna.«

2. Vnetljivi madeži

Marsikomu se je že zgodilo, da je pri dolivanju goriva v rezervoar avtomobila, prehitro izvlekel črpalko in se pri tem polil. Večina komaj čaka, da bo umazana oblačila »vrgla« v pralni stroj. Napačno!

Peters pravi:»Vnetljiva in posušena tekočina na perilu ni najboljša kombinacija s pralni praškom in vročo vodo v stroju. Rezultat je lahko tudi manjša eksplozija ali vžig pralnega stroja.«

3. Ključi

Lahko so daljinski ali železni ključi ne puščajte jih v žepih oblačil med pranjem. Železni ključi lahko poškodujejo notranjost stroja – uničijo boben in stekleni del vrat.

4. Modrček

Modrci s sponkami lahko naredijo veliko škodo, saj se zataknejo za drugo perilo in ga raztrgajo. Če je v modrcu žica se lahko ta zatakne za gumo pralnega stroja in ga poškuduje. Najbolje je, da med pranjem uporabljate posebne vrečke, ki so narejene posebej za modrčke.

5. Otroško perilo

Otroške nogavice ali slinčki se lahko znajdejo v nedostopnih delih pralnega stroja. Med pranjem lahko končajo v odtočni cevi ali v filtru in povzročijo poplavo.

6. Superge

Če superge operete v pralnem stroju na 40 stopinj se bodo zmanjšale. Da bi se temu izognili je treba najprej preveriti na koliko stopinj jih lahko operete. Vedno jih ločite med pranjem. Najbolje, da daste vsako supergo v svojo pralno vrečko in pri tem odstranite vložke.

7. Vodoodporna oblačila

Pranje dežnega plašča ali vodoodpornega pregrinjala za vzmetnico ni najboljše. Ti materiali zadržujejo vodo v sebi in se napihnejo med pranjem. Če se ta voda med pranjem nenadoma odteče, se v bobnu ustvari neravnovesje in lahko povzroči okvaro pralnega stroja.

8. Predpražniki

Pranje predpražnikov z gumijasto podlogo ni dobro za pralni stroj. Guma se lomi in majhni koščki lahko poškodujejo odtok in črpalko stroja.

9. Dlaka domačih ljubljenčkov

Med pranjem perila se lahko dlaka prime na boben stroja ali celo zamaši odtok pralnega stroja.

10. Preveč detergenta

Prevelika količina detergenta lahko perilo uniči. Ostanek, ki se med pranjem ni razgradil, ostane na prilepljen na stenah pralnega stroja. Medtem ko se kopiči vedno več detergenta, to povzroča neprijeten vonj na perilu. Poleg tega se na oblačilih nabirajo madeži.

11. Preveč perila v stroju

Če boste stroj preveč napolnili, se perilo ne bo dobro opralo. Razlog se skriva v tem, da v bobnu ni dovolj prostora, da bi se lahko perilo vrtelo in premikalo, zato se ne spere umazanija. Perilo tako ostane na mestu, kjer stoji voda in detergent, ki ne moreta zraven, spiranje pa je tako rekoč nemogoče.

Mogoče vas bo zanimalo

Čeha reševali ob polnoči, našli so ju šele ure pozneje
Novice
4 Ogledov
Novice
4 Ogledov

Čeha reševali ob polnoči, našli so ju šele ure pozneje

Marjanca Scheicher - 21. julij, 2018 8:45

Sredi trde teme na Kaninu nista našla poti v dolino. Ob 23.49 je bilo prejeto obvestilo, da sta dva češka planinca ostala na vrhu Kanina in ne…

Smrt v ovinku: 31-letnik drsel prek sredine vozišča
Črno
11 Ogledov
Črno
11 Ogledov

Smrt v ovinku: 31-letnik drsel prek sredine vozišča

User One - 20. julij, 2018 19:23

Policija je sporočila, da je v sinočnji prometni nesreči, zaradi katere je bila cesta dlje časa zaprta v obe smeri, umrl 31-letni motorist. V sporočilu so policisti…

Več iz te kategorije