0 Deljenj 3141 Ogledov
Youtube, Facebook

Močnejše po borbi z rakom

17. October, 2017 18:00
3141 Ogledov

Ženske, ki so doživele in preživele diagnozo raka na dojkah, se po zaključku zdravljenja z brazgotinami spopadajo na različne načine.

Razne rekonstrukcije in estetski popravki so na voljo kot zaključek zdravljenja. Manj pa se v javnosti govori o tem, da dojke po mazektomiji in brazgotinah nimajo več bradavic.

Vsaka ženska z brazgotinami to zagato rešuje na svoj način. Denimo mlada Allyson Lynch (30) jih je spremenila v okras in celotni dojki prekrila s tatuji, nekoliko starejša Michelle Kolath-Arbel pa je svoje izkušnje preoblikovala v posel, da bi pomagala ženskam s podobnimi težavami.

Allyson je imela samo 26 let, ko je izvedela, da ima raka na dojkah. Prebroditi je morala 16 kemoterapij in dvojno mazektomijo, nato pa 2015. še rekonstrukcijo prsi.

Povedala je, kako ji je kljub napadom zavračanja, neznosne bolečine, izpadanja las uspelo najti notranjo moč, za katero sploh ni vedela, da obstaja. Po rekonstrukciji prsi se je odločila, da si dojki okrasi s tatujem, kar je poimenovala »večno spodnje perilo«.

Sama pravi: »Vsakokrat, ko se pogledam v ogledalo, se počutim lepše. Pomagalo mi je, da prebolim izgubo prsi, in to je način, da vzamem nazaj, kar mi je rak odvzel.«

»Ni takšne bradavice, kot je moja? Jo bom naredila sama.«

Michelle je za diagnozo raka izvedela leta 2010. Zdravniki so ji odstranili eno dojko, prestala je kemoterapijo ter rekonstrukcijo odstranjene dojke. Po opravljeni operaciji se je spraševala o različnih možnih rešitvah za svojo bradavico, oziroma še za eno operacijo, pri kateri bi ji kirurgi rekonstruirali tudi bradavico. »Iskala sem proteze, vendar niti ena na spletu ni ustrezala mojim potrebam,« pojasnjuje. Odločila se je, da jo bo naredila sama.

Naučila se je uporabljati silikon za izdelovanje prostetike ter izdelala visokokakovostno bradavico. Povrnila si je samozavest, lahko se normalo oblači in slači, ne da bi jo pri tem skrbelo, da ji kaj manjka.

Ustanovila je podjetje Pink Perfect, kjer prodaja umetne bradavice, ki so lahko pripravljene vnaprej ali po meri.

Več iz te kategorije