0 Deljenj 976 Ogledov
iStock

Mladoporočenci so bolj nagnjeni k debelosti

11. December, 2017 18:00
976 Ogledov

Britanski raziskovalci so ugotovili, da so mladi pari, ki začenjajo s skupnim življenjem, bistveno bolj nagnjeni k debelosti. Raziskavo so izvedli na Univerzi v Glasgowu in odkrili, da mladoporočenci v prvem letu skupnega življenja povprečno pridobijo dva kilograma telesne teže. Tisti v nezakonski skupnosti se redijo še hitreje, saj povprečno pridobijo 1,8 kg na kvartal.

Ljubezen gre skozi želodec

Raziskavo je vodila nutricionistka in strokovnjakinja za prehrano Catherine Hankey, ki je pri komentarju rezultatov povedala: »Ko pari začnejo s skupnim življenjem,  hrana pogosto postane  središče njihove veze. Skupaj jedo kosila in večerje ter tako oblikujejo skupne navade.«

»Hkrati postajajo manj aktivni. Ni se jim treba pripravljati na zmenke, zato ne čutijo potrebe po fizični pripravljenosti,« je še povedala Hankeyeva za Sunday Times in dodaja, da bi mladi morali bolje skrbeti za svojo telesno pripravljenost. Zanemarjanje tega dela življenja ob zdravstvenih težavah hitro vodi do izgube samozavesti in slabo vpliva tudi na kakovost skupnega življenja.

S pridobivanjem telesne mase so povezani tudi drugi življenjski mejniki. Ameriška raziskava je recimo pokazala, da se hitreje redijo tudi študentje, ki naj bi v prvih dveh letih študija povprečno pridobili tudi do 3,5 kg. To je najbrž povezano s hitro prehrano in nerednimi prehranskimi navadami, več časa preživijo za računalnikom in popijejo več alkohola.

Če nas zaradi teh podatkov skrbi, imamo še rezultate tretje raziskave. Ta pravi, da začnejo ljudje ob razpadu veze spet hujšati.

Več iz te kategorije