0 Deljenj 779 Ogledov
iStock

Ljudje, ki sanjarijo med sestankom, so pametnejši 

13. November, 2017 17:55
779 Ogledov

Verjetno ste že vsi doživeli trenutek, ko ste sedeli na sestanku in niste ujeli niti ene besede ter hkrati upali, da tega nihče ni opazil.

No, znanstveniki so se lotili raziskave, kjer so na stotih prostovoljcih izvedli test, kako delujejo njihovi možgani, ko počivajo. Udeleženci so morali pet minut strmeti v določeno točko, medtem pa so z magnetno resonanco izmerili njihovo možgansko aktivnost, hkrati pa so s testi preverjali njihovo logiko in ustvarjalnost.

Presenetljivo so rezultati pokazali, da so prostovoljci, ki spadajo med sanjače, dejansko pametnejši. Tisti, ki znajo čez dan sprostiti svoje misli, imajo bolj učinkovit možganski sistem. Z magnetno resonanco (MRI) so ugotovili, da so bolj kreativni in inteligentni.

Sanjarjenje povečuje ustvarjalnost

Profesor Eric Schumacher, soavtor raziskave, meni, da se ljudem z učinkovitejšim možganskim sistemom v glavi naenkrat »dogaja« ogromno stvari. Enostavno si ne morejo pomagati, ampak vmes razmišljajo tudi o drugih stvareh.

O tem, kako sprostiti vaše misli, se je že veliko pisalo. Na primer, v reviji Perspectives on Psychological Science so objavili raziskavo, kako lahko otrok  s sanjarjenjem postane bolj motiviran in manj obremenjen.

Seveda ni dobro, da kar izklopite svoje misli in odplavate iz realnosti. Raziskave so pokazale, da je čuječnost v določenem trenutku pravo nasprotje sanjarjenja. V zadnjem času dosegajo vaje za povišanje čuječnosti velik razcvet, saj s to metodo zmanjšate stres, depresijo in preveliko obremenjenost, celo zmanjšate različna vnetna stanja.

O tem, kaj je boljše, je največkrat odvisno od posamezne situacije, trdijo avtorji raziskave. Sanjarjenje je denimo dobrodošlo med kakšnimi velikimi sestanki, kjer se lahko izgubite v množici, če pa greste ‘ena na ena’ s svojim šefom, pa bosta verjetno zbranost in popolna prisotnost precej boljši izbiri.

Več iz te kategorije