0 Deljenj 1884 Ogledov

LJUBLJENČKI: Za štirinožce škodljive rastline

13. May, 2018 10:00
1884 Ogledov

Kako lepo je, da je pomlad tu, in z njo rastline znotraj in zunaj našega bivalnega prostora. Preverite ali imate doma katero od rastlin, ki bi lahko ogrožala zdravje vašega kosmatinčka, ter poskrbite, da le-ta ne bo imel dostopa do nje.

V tem pogledu so še posebno problematične mačke, ki zvedavo plezajo praktično povsod, medtem ko bo za psa odlična prepreka že nekoliko višja polička ali pult. Ena najbolj strupenih rastlin za mačke je lilija, saj lahko ob njenem zaužitju v najslabšem primeru pride tudi do odpovedi jeter in ledvic, posledično tudi smrti. Tisa velja za eno od najbolj nevarnih rastlin na svetu. Zaužitje vpliva na živčni sistem, smrtna doza za psa je 30 gramov. Seme z rdečim mesnatim ovojem je še posebno nevarno, ob zaužitju lahko smrt nastopi veliko hitreje. Če pride do zaužitja, takoj izzovite bruhanje in odpeljite ljubljenčka k veterinarju.

Druge strupene rastline so še volčja češnja, pri kateri so izjemno strupeni tako plodovi kakor tudi listi, oleander v sebi skriva strup, ki je še posebno nevaren tako za živali kot tudi za otroke. Strupeni so še naprstec, ki povzroča enake težave kot oleander, rabarbara, azeleja in bršljan.

Prva pomoč ob zastrupitvi je takojšnja povzročitev bruhanja, ki odstrani zaužite rastlinske dele iz želodca, nato pa hiter obisk veterinarja.

 

POŠLJITE FOTOGRAFIJO IN OBJAVITE SVOJEGA LJUBLJENČKA:[email protected]

Pikica, Hoče


Več iz te kategorije