0 Deljenj 2318 Ogledov
iStock

Ljubljenčki v pisarni

9. June, 2018 9:30
2318 Ogledov

V želji, da bi se zaposleni v pisarnah bolje počutili, se vse več podjetij po svetu odloča za to, da bi zaposlenim dovolili v pisarnah imeti tudi domače živali. Raziskave kažejo, da to prinaša izjemne učinke na produktivnost.

Zdi se, da so danes domači ljubljenčki priljubljeni kot še nikoli doslej. Odkrili smo, da na razveseljujejo in sproščajo, zato si jih želimo imeti pogost v svoji bližini. Ne le doma, temveč tudi na delovnem mestu. Med mlajšimi generacijami se tudi pri nas že najdejo takšni, ki nikoli ne bi izbrali delodajalca, pri katerem s seboj v službo ne bi mogli vzeti tudi svojega psa.

Pri številnih svetovnih organizacijah je pes na delovnem mestu že pogost pojav, pravijo jim celo naši pasji sodelavci. Pri tistih, ki se šele odpirajo na tem področju pa že opažamo ukrepe, kot so »Dan psov«, torej določen dan v letu, ko lahko zaposleni v pisarno pripeljejo še svoje pse.

Pri Nestleju, kjer so psi na delovnem mestu dobrodošli že zaradi pozitivnih učinkov reklame za njihovo pasjo hrano, so zaradi ljubljenčkov na delovnem mestu začeli opažati tudi boljše, bolj tople odnose med sodelavci. Psi so namreč izjemno koristni in pomagajo pri spoznavanju novih ljudi. Lažje je namreč ogovoriti sodelavca, če je lahko kuža prva tema pogovora. Nekateri se navežejo na pse svojih sodelavcev do te mere, da jih med delovnikom pridejo celo obiskati v pisarno, za katero najbrž sploh ne bi vedeli, če notri ne bi bilo psa.

Nikakor pa ne smemo pozabiti na to, da lahko pasja prisotnost sprosti še tako napete situacije. V pisarnah s psmi bodo delavci bolj sproščeni in posledično tudi učinkoviti.

Seveda vedno obstajajo ljudje, ki se v družbi psov in mačk ne počutijo najbolje, in določeno mero obzirnosti je treba obdržati tudi do njih. Zato se je pred takšnim ukrepom pametno pogovoriti s sodelavci, če jim je nov način dela ustrezen. Nekatere velike svetovne korporacije so v ta namen prilagodile nekaj delovnih prostorov, recimo konferenčne sobe, da so prijazne tudi njihovim pasjim sodelavcem.


Več iz te kategorije