0 Deljenj 3611 Ogledov

LJUBLJENČKI: Inteligentni miniaturni prašički

17. June, 2018 11:00
3611 Ogledov

Če želite nekoliko nevsakdanjo, a vendarle izjemno hvaležno in inteligentno domačo žival, si lahko omislite pujska. Ne, ne govorimo o morskih prašičkih, ki pravzaprav niso z morja in niso prašički, ampak o pravih miniaturnih prašičkih.

Prašiči so v resnici krasne živali. Če se ob misli na prašička najprej spomnite na umazane svinjske hleve, je treba vedeti, da so hlevi takšni, kakor zanje skrbi človek. Majhni prašički so namreč izjemno čisti; dobro je, če jih na higieno navadite podobno kot pse. Ljubitelji jim pogosto pripravijo miniaturna hišna stranišča, podobno kot za mačke, nato pa jih z doslednim nagrajevanjem navadijo na opravljanje potrebe na točno določenem mestu.

Nekaj časa so bili izjemno priljubljeni mikroprašički, za katere so vzreditelji trdili, da so zelo majhni in jih lahko pravzaprav spravite v skodelico za čaj. Takšne obljube so lažne – denimo ena od bolj priljubljenih pasem, vietnamski prašički, so resda manjši od navadnih domačih prašičev, vendar zlahka dosežejo velikost večjega psa s povprečno težo okoli 50 kilogramov. Ne nasedajte niti, če vam vzreditelj pokaže izjemno majhne starše. Prašički se namreč lahko parijo že nekaj let, preden dokončno odrastejo in dosežejo svojo končno velikost.

So hipoalergeni, zato se z njimi radi družijo ljudje, ki imajo sicer alergije na živali. Če niso skopljeni, so lahko nekoliko agresivni, zato zahtevajo dosledno vzgojo in konstanten opomnik, da ste vi glava družine. So izjemno inteligentni in si bodo pozitivne vzpodbude ter nagrade zelo dolgo zapomnili, medtem ko kaznovanja ne prenesejo posebno dobro in lahko zamere trajajo tudi po več mesecev. Kot rečeno, niso radi umazani, čeprav uživajo v valjanju v blatu, še bolj pa uživajo v hrani. Pojedli bodo praktično vso hrano, če želite, da bo z vami užival vsaj 15 let, pa poskrbite, da bo hrana zdrava in raznovrstna.

(iz tiskane izdaje Škandal24)

Več iz te kategorije