0 Deljenj 1162 Ogledov
iStock

Lahko s kavo zmanjšate možnost za bolezen?

23. November, 2017 10:00
1162 Ogledov

Raziskava, ki je združila podatke več kot 200 predhodnih raziskav, je potrdila, da pitje kave omogoča manjše tveganja za sladkorno bolezen, bolezen jeter, demenco in nekatere vrste raka.

Ljudje, ki popijejo tri do štiri skodelice kave na dan, bodo imeli verjetno več koristi kot škode (tukaj so izključene nosečnice). Znanstveniki so povedali, da bodo tisti, ki jo pijejo, imeli manjšo možnost za prezgodnjo smrt ter bolezni srca.

Kava je ena izmed najbolj priljubljenih pijač na svetu. Robin Poole (specialist za javno zdravstvo na britanski univerzi Southhampton) je s svojo ekipo in kot vodja raziskav glede delovanja kave na zdravje prišel do zaključka, da je pitje kave povsem zdravo, če jo doziramo v zmernih količinah.

Odkrili so tudi, da je kava povezana z manjšo možnostjo za bolezni raka prostate, maternične sluznice, kože, pojavitev ciroze in sladkorne bolezni …

Poolova ekipa je opozorila, da kljub temu da raziskave temeljijo na podatkih, pridobljenih iz opazovanj, iz njih ne moremo olikovati končnih zaključkov o vzrokih in učinkih, povezanih s pitjem kave.

Več iz te kategorije