0 Deljenj 1822 Ogledov
iStock

Koliko gnilega krompirja nosite s seboj?

22. October, 2017 10:00
1822 Ogledov

Stara zgodba, ki jo je treba dovolj pogosto ponoviti, da ne pozabimo na pomembno sporočilo. Včasih se zgodi, da bomo koga s svojimi dejanji ali besedami prizadeli. Namerno ali ne, čustvena bolečina ni prav nič prijetna in smiselno se je naučiti, kako tovrstna dejanja čimprej preboleti ter znova prevzeti nadzor nad svojimi čustvi.

To navadno naredite tako, da se lotite ustrezne, pozitivne aktivnosti, s katero boste težavo popravili ali odpravili. Če bodo korektivna dejanja plod vaše aktivnosti, boste s tem upravljali svoja čustva. Druga taktika je, da fokus preusmerite na nekaj drugega. Nekatere dogodke lažje ocenjujemo s časovno distanco, zato se je v vmesnem času smiselno lotiti svojega najljubšega konjička, se družiti s prijatelji, ki vas spravijo v dobro voljo, ali pa uredite še kakšno obveznost. Če boste v pogonu, boste manj mislili na krivico, ki se vam je zgodila in jo boste hitreje pozabili oziroma boste o njej razmišljali bolj trezno.

Včasih se je zadeve pametno lotiti na samem začetku, pri čemer vam bo pomagala zgodba o vreči krompirja.

Zgodba o vreči krompirja

Nek učenec je vprašal svojega mojstra: »Kako vam uspeva ohraniti to modrost in dobro razpoloženje? Nikoli se ne ujezite. Mi lahko prosim pomagate, da tudi sam postanem tak?«

Mojster je privolil in predlagal učencu, naj prinese krompir in eno vrečo.

»Ko se boš na koga ujezil oziroma ga boš celo zasovražil, ker te je užalil,« je začel učitelj, »vzemi en krompir in nanj vreži ime človeka, s katerim si se skregal in ga postavi v vrečo!«

»Je to vse?« je vprašal učenec in modrec odgovori: »Ne. To vrečo nosi zmeraj s seboj in vedno, ko se počutiš užaljenega v vrečo dodaj nov krompir«

Učenec je pristal na nalogo. Minilo je nekaj časa. Vreča se je napolnila s krompirjem in je postala zelo težka. Pravzaprav jo je bilo zelo neprijetno zmeraj nositi s seboj, povrhu pa se je krompir začel kvariti in gnil krompir je širil neznosen vonj.

Nekega dne je zato šel do učitelja: »Nemogoče je to neprenehoma prenašati s seboj. Vreča je pretežka, krompir je pa gnil!«

Učitelj mu je odgovoril: »Enako se dogaja v tvoji duši. Ko si užaljen in se na nekoga ujeziš, si duši naložil težko breme. Čeprav ga sprva sploh ne opaziš, postaja breme vse večje.

Nekatera naša vedenja postanejo navade, navade pa sestavljajo našo osebnost. Ta bo začela zaudarjati kot gnili krompir, če jo bomo bremenili s slabimi mislimi. Sčasoma postane to breme pretežko, da bi ga lahko nosili s seboj.

Imel si priložnost opazovati ta proces. Zdaj ga poznaš in ob tem sprejmi še moj nasvet. Vsakič, preden se spustiš v spor ali si tik pred tem, da boš koga užalil, se vprašaj ali res rabim to breme?” je zaključil učitelj.

 

Več iz te kategorije