0 Deljenj 5358 Ogledov

Kdaj je dobro piti vodo – med ali po hrani

4. June, 2018 14:16
5358 Ogledov

Vas zanima resnica o pitju vode med obroki? Obstajata namreč dve teoriji, pri čemer ena podpira idejo, da je voda med obrokom zdrava, in obratno, namreč da se je treba odžejati po hrani.

Nekateri bi vam morda rekli, da pijte vino med obroki. Ampak tokrat je govora o tekočini, ki je nujna za življenje – voda. Priporočeno je je popiti vsaj 1,5 litra na dan in je ključna za naše zdravje, pomaga zmanjšati telesno težo, vlaži kožo, ohranja koncentracijo, dviguje energijo, daje moč …

Pomembno je, da se zavedamo, katere vsakodnevne navade nam lahko škodijo. Verjetno ste že slišali teorijo, da se med jedjo naj ne bi pilo vode. Zakaj? Ker naj bi v želodcu raztopila kisline, ki imajo funkcijo razgrajevanja hrane in moti celoten proces. Sedaj se pojavi vprašanje: je to mit ali resnica?

Vodo naj bi pili 24 ur na dan. Teorija ni potrdila, da je ne bi smeli piti, medtem ko jemo. Tudi če voda povzroča nekatere od teh stvari, je več pozitivnih kot negativnih stvari. Raziskave so sicer pokazale, da voda med obrokom lahko povzroči povečanje telesne teže. Ampak tukaj govorimo o dveh, treh kozarcih in ne o nekaj požirkih.

Kozarec vode pred kosilom bo zmanjšal apetit – hitreje se boste počutili site in pojedli manj.

Ko namreč počasi jemo, pustimo dovolj časa možganom, da nam pošljejo signal, da nismo več lačni (običajno traja 10 minut, da hrana napolni želodec).

Voda pomaga pri olajšanju prehajanja hrane skozi naš prebavni sistem, zato dejansko dobro deluje proti napenjanju in zaprtju.

Torej – če potegnemo črto, je dobro piti vodo pred, med in po obroku!

Več iz te kategorije