0 Deljenj 1410 Ogledov
iStock

Katera so sodobna pravila za darila?

19. December, 2017 18:15
1410 Ogledov

Pred vrati je čas za obdarovanje, a večini se niti sanja ne, kaj kupiti najbližjim in koliko bo vse skupaj stalo.

Pojavljajo se vprašanja, ali je treba vsakemu, ki ga poznamo nekaj kupiti, ali lahko darilo, ki nam ni všeč, podarimo naprej …?

Myka Meier je strokovnjakinja za bonton, ki že več let uči otroke in odrasle o lepem vedenju. Tokrat se je pozabavala s to temo in pojasnila, katera pravila veljajo danes.

Je vedno treba gostitelju prinesti darilo?

»Absolutno!« pravi gospa Meier. Vsakič, ko greste na obisk, je potrebno prinesti s seboj malo darilce. Nič dragega, zadostuje že samo pozornost. Čokolada, vino, dišeča svečka …

Kakšna so pravila, ko so v igri sodelavci?

Če ste si blizu s samo nekaj sodelavci in želite obdarovati samo njih, naredite to prikrito. Šefom niste dolžni nositi ničesar, razen če je to navada v vašem podjetju.

Kaj narediti, če vam nekdo podari darilo, vi pa nimate zanj nič?

Ne opravičujte se in ne opozarjajte, da nimate ničesar. Preusmerite pozornost na to, kako zelo ste veseli darila in kako vam je všeč. Če vas bo še vedno pekla vest, da niste ničesar podarili, lahko to še vedno storite naknadno.

Je primerno prejeto darilo, ki vam ni všeč, poklanjati drugemu?

Myka to odsvetuje. S tem lahko prizadenete dve osebi hkrati – tistega, ki vam je podaril darilo, in tistega, ki ste mu to dali.

Če se kljub temu odločite za takšen korak, ker ste dobili dve enaki darili, bodite pozorni. Zapakirano mora biti v originalni embalaži in nepoškodovano.

Če nam kdo podari drago darilo, ali moramo vrniti v enaki meri?

Ko gre za darovanje, je pomemben namen in ne vrednost, trdi Myka Meier. Če gre za zelo drago darilo, mu niste dolžni kupiti daru v enaki vrednosti. Zelo lepo je, da se potrudite in najdete, ali sami naredite nekaj, kar bo v tej osebi vzbudilo pozitivna čustva.

Najbolj pogosta napaka, ki jo naredijo ljudje med obdarovanjem.

Slaba predstavitev. Darilo je vedno treba podariti lepo zavito, s čestitko ali kartico z imenom osebe, ki ji je darilo namenjeno.

Več iz te kategorije