0 Deljenj 1454 Ogledov
iStock

Kam z vso preostalo praznično hrano?

26. December, 2017 6:30
1454 Ogledov

Po stari navadi ste za praznike seveda skuhali bistveno preveč. Še vedno se ne bi nikoli sprijaznili s tem, da bi česarkoli na vaši božični večerji zmanjkalo, zato je za vsak slučaj treba skuhati toliko, da bi lahko nahranili vso ulico.

Gostje so odšli, nekaj hrane ste jim dali s seboj, še vedno pa je pred vami cel kup izvrstne hrane, ki bi jo bilo škoda kar tako zavreči. Razen če kasneje v smeteh najdete eno od vrečk, ki ste jih zavili, da bi si jo gostje odnesli domov. Oni pa vam iz čiste vljudnosti niso zmogli povedati, da res slabo kuhate. Ampak recimo, da vam je uspelo. Kaj torej storiti?

Začnimo s hladilnikom. Hrana bo tam vzdržala bistveno dlje, če bo temperatura nastavljena med 2 in 4 stopinjami. Idealno je, da so temperature v hladilniku konstantne, saj bo to vplivalo na kakovost hrane, hkrati pa bodo temperaturna nihanja bolj obremenjevala hladilnik.

Preden zožite hrano v hladilnik jo pokrijte. Bodisi jo shranite v plastične posodice s pokrovom, uporabite pokrovke na loncu ali jo zavijete v aluminijasto folijo. Tako se hrana ne bo navzela vonja ostalih reči v hladilniku, hkrati pa bo ostala bolj sočna. Kroženje zraka v hladilniku namreč hrano osuši. Če bo hrana pravilno shranjena ali celo vakumirana, lahko v hladilniku počaka še teden dni. Sveže meso hranite ločeno od ostalih kosov, da preprečite prenos bakterij. Ko se lotite priprave hrane iz hladilnika ali zamrzovalnika, poskrbite da bodo jedi prej zavrele. Poskrbite, da bodo jedi dobro pogrete, zato jih je treba med pripravo večkrat pomešati.  Le tako boste dovolj kakovostno uničili bakterije, ki so se morda razvile na hrani in se izognili zelo neprijetni ali celo nevarni zastrupitvi.

Kam s pečenim mesom?

  • Razrežite ga na koščke ali kocke in uporabite za enolončnice. Dodate ga lahko enolončnicam iz krompirja, graha, ohrovta ali zelja.
  • Uporabite ga za omake. Pripravite omako na običajen način in pred koncem dodajte koščke mesa. Kuhajte še 10 minut, da zavrete in meso dobro premešate z ostalimi živili.
  • Izkoristite ga lahko za vse vrste rižot. Pripravite vse sestavine na običajen način in pred koncem dodajte koščke mesa.
  • Skupaj z zelenjavo in zmečkanim fižolom ga lahko uporabite v tortiljah. Enako kot prej ga termično obdelujte vsaj 10 minut.
  • Pečeno meso lahko v hladilniku vzdrži še da dneva. Če vidite, da vam v tem času ne bo uspelo vsega pojesti, odstranite kožo z mesa in ga zamrznite. Tako shranjevanje mesa bo sicer povzročil izgub okusa, ampak vam ga vsaj ni bilo treba zavreči.
  • Purana in piščanca lahko uporabite v solatah s testeninami.

Pravilno ravnanje s hrano

  • Ko shranjujete kuhano ali pečeno hrano v plastične posode, si roke red tem dobro operite, sicer tvegate vnos bakterij z rok na živila.
  • Hrano raje shranite v več manjših posod, sploh če gre za enolončnice ali sarme, kjer je sredica dlje časa topla in tako bolj dovzetna za razvoj bakterij. Sarma lahko sicer v hladilniku zdrži največ 4 dni.
  • Če shranjujete jedi z nadevom, poskrbite za ločeno shranjevanje mesa od nadeva

Suho in kremasto pecivo

Suho pecivo lahko vzdrži tudi dva tedna, če ga hranite v pločevinastih, dobro zaprtih posodah. Tudi če servirani so na mizi, jih imejte pokrite s polivinilasto folijo. Preostanek pospravite v posode, iz katerih boste po potrebi znova napolnili krožnike.

Torte s kremami in jajci lahko v hladilniku vzdržijo največ tri ali štiri dni, nikakor pa naj ne bodo predolgo na sobni temperaturi. Če presežete rok, jih obvezno zavrzite.

Biskvit lahko tudi zamrznete. To sicer povzroči izgubo okusa, zato sami presodite, ali je takšno shranjevanje res smiselno. Še vedno lahko namreč povabite prijatelje in sosede na popraznično druženje in skupaj, v dobri družbi pojeste, kar je še ostalo.

Več iz te kategorije