0 Deljenj 1646 Ogledov
istock

Kako zagotovo prenehate s kajenjem

22. October, 2017 13:30
1646 Ogledov

Na Oxfordu so naredili raziskavo, ki je pokazala, da je hitro prenehanje kajenja najboljši način, da ga opustite!

Strokovnjaki so ugotovili, da imajo kadilci, ki takoj prenehajo s kajenjem, 25 odstotkov višje možnosti, da po štirih tednih po prenehanju še vedno zdržijo brez cigarete. Imajo pa tudi 42 odstotkov možnosti več, da tudi po šestih mesecih ne kadijo več.

Drugačni rezultati so pri tistih, ki poskušajo nehati kaditi postopoma. Raziskava namreč še kaže, da se ljudje, ki postopoma zmanjšujejo vsakodnevno število pokajenih cigaret, bistveno težje odločijo za popolno prenehanje. Ta praksa hkrati povečuje potrebo po cigaretah. Tako odlašanje namreč ne pomeni prekinitve, saj imate kljub rednemu kajenju občutek, da ste na pravi poti do prekinitve. Občasni odtegljaji namreč le povišujejo odvisnost, hkrati obstaja višja verjetnost, da se boste praktično nezavedno vrnili k stari praksi.

Odločite se in STOP!

Če takoj, čez noč, končate s kajenjem, bo telo po prvi krizi relativno hitro prebrodilo abstinenčno krizo in ne bo zahtevalo vedno večjih odmerkov. Ostaja še zdravljenje psihične odvisnosti, ki zahteva predvsem disciplino in jasen namen, da boste s to škodljivo razvado prenehali.

Po prenehanju se praktično takoj začne čiščenje telesa. Tako se vam bo stabiliziral srčni utrip, kar bo praktično takoj znižalo tveganje srčnega infarkta. Že po nekaj dneh brez cigarete bo imela hrana boljši okus in znova boste zaznali nekaj nežnih vonjav, ki ste jih doslej najbrž že pozabili. Približno leto po prenehanju bodo vaša pljuča že temeljito prečiščena, torej je bistveno zmanjšano tveganje za bolezni dihal, hkrati so se v tem času bistveno znižala tveganja kardiovaskularnih obolenj.

Po desetih letih brez cigareta se močno zniža tveganje za raka pljuč, enako velja za tveganja nastanka raka v ustih, na grlu, požiralniku, mehurju, ledvicah in trebušni slinavki.

Več iz te kategorije