0 Deljenj 1297 Ogledov
iStock

Kako se znebiti nadležnega sogovornika na javnem prevozu?

21. January, 2018 18:29
1297 Ogledov

Ne glede na to, ali se vozite z javnim prevozom po mestu ali potujete na počitnice, se pogosto znajdete v družbi človeka, ki bi se rad z vami zapletel v pogovor in komaj čaka, da bi vam in vsem okoli vas povedal vse, kar mu leži na duši. Radi vas tudi zasipajo z vprašanji, kot so »Od kod ste?«, »Kam potujete?«, »Koga imate tam?«, in podobnimi.

Ker so lahko takšni pogovori dokaj utrujajoči, še posebno če vam ni do pogovora ali če opazite, da vam človek poleg vas vas res ne ustreza, lahko uporabite katerega od spodnjih nasvetov. Joe Navarro, bivši agent FBI in avtor knjig na temo neverbalne komunikacije, predlaga, da že na začetku poskrbite, da ne boste pritegnili pozornosti. Nalahno umaknite svoje telo v nasprotni smeri od sogovornika, lahko se pretvarjate, da spite. 

Pogled v oči je izvrsten način za komunikacijo, povezovanje in tudi flirte. Ko ste vzpostavili kontakt z očmi, ste dali dovoljenje za pogovor.

Seveda pa vsi ne bodo razumeli vaših namigov. Večinoma ljudje iščejo sogovornika, ko so napeti in nervozni, najpogosteje na letalu. Veliko pa se jih začne pogovarjati že zaradi navade in družbene norme, pravi psihologinja Maureen Erber z Univerze Severovzhodni Illinois.

Nekaj trikov, da vas bodo sopotniki pustili pri miru

Vedno prinesite knjigo ali revijo

Svojemu sopotniku jasno sporočite, da ste osredotočeni na nekaj drugega, bodisi na knjigo, časopis bodisi poslušanje glasbe, zato nimate časa za pogovor.

Čeprav se nam zdi, da je branje knjige jasen znak, da ne želimo motenj, veliko ljudi tega ne dojame. V takih primerih upoštevajte, da vaš sopotnik ni nesramen, ampak preprosto ne razume, pravi socialni psiholog Greg Willard z Univerze v Harvardu.

Nagnite se in zaprite oči

Če ne zaleže noben drug trik, se nagnite in zaprite oči, kot da počivate. Seveda niti to ne deluje vedno, saj ljudje takih stvari velikokrat ne opazijo vedno, čeprav smo prepričani, da so jih, dodaja Navarro.

Odzdravite le z nasmehom

Če vas sopotnik pozdravi, vi pa se ne želite pogovarjati, mu odzdravite le z nasmehom. Pri tem ne uporabite kimanja ali besed, saj to šteje za začetek pogovora. Takoj za tem se spet osredotočite na knjigo ali revijo ter umaknite pogled od sopotnika, svetuje Navarro.

Razložite, da vam ni do pogovora

Če sopotnik ni dojel trikov in namigov, vam Navarro svetuje uporabo jasnega sporočila. Preprosto povejte, da vam trenutno ni do pogovora. Tako ste lahko prepričani, da je sopotnik sporočilo prejel, dodaja Willard. Razložite jim, da nimate časa za klepet, ker vas čaka delo ali morate prebrati knjigo. 

Poiščite pomoč

Če pozivi ne pomagajo in je sopotnik še naprej vsiljiv, še posebno če ste ženska, lahko ti dvoumni stavki vodijo v neprijetne situacije. Takrat preprosto prosite voznika, stevarda, sprevodnika ali kogar koli drugega za pomoč. Če tega ne storite, se vam lahko potovanje hitro spremeni v nočno moro.

Več iz te kategorije