0 Deljenj 2129 Ogledov

Kako preprečiti rjavenje avokada?

8. March, 2018 7:30
2129 Ogledov

Avokado je ena od tistih sestavin, ki lahko iz povprečne jedi naredijo poslastico. Od hrustljavih solat, vročih tortilj do namaza za vaš jutranji toast. Pravzaprav lahko s tem zelenim kremastim sadežem (ja, avokado je sadež) obogatite skoraj vsako jed.

Seveda poznate težavo, da začne avokado spreminjati barvo skoraj takoj, ko ga začnete rezati. Zelo hitro ga je treba vključiti v druge jedi ali čimprej pojesti slasten gvakamole, preden vse skupaj prekrije nesimpatična rjava barva. Seveda zaradi tega ni nič manj dober, vendar apetita prav gotovo vzbuja. Hkrati imamo težavo tudi takrat, ko uporabimo le polovico avokada in bi želeli drugo polovico shraniti za naslednji obrok. Način, kako to storite, je bistven, da bo vaš avokado ohranil svež videz.

Zakaj avokado rjavi
Preden se lotite reševanja rjavih avokadov, je treba razumeti, zakaj se sploh obarva. Avokado vsebuje encim z imenom polifenol oksidaza, ki povzroči, da se meso sadeža obarva, če je izpostavljen kisiku. Da bi ohranili čudovito zeleno barvo, je treba meso avokada zaščititi pred izpostavljenostjo kisiku.

Tudi z uporabo spodnjih rešitev avokada niste rešili za vedno, le čas do porjavitve boste podaljšali.

Ovijte ga s plastično folijo
Če ste prepolovili avokado, lahko meso pazljivo ovijete s plastično folijo. Ni tako pomembno, ali ohranite koščico, ki deluje kot naravna bariera proti kisiku. Če jo vendarle odstranite, poskrbite, da boste s folijo zatesnili tudi nastalo luknjo.

Dodajte limonin sok
Citrusi vsebujejo močne antioksidante, ki upočasnjujejo delovanje kisika pri oksidaciji. Preprosto nakapljajte nekaj limonovega ali limetinega soka na narezan avokado (ali v namaz iz avokada), ga zaprite v nepredušno posodo in tako ste za približno en dan podaljšali postopek rjavenja.

Premažite z oljem
Olje bo kisiku preprečilo dostop do mesa avokada. Izpostavljeno površino očistite z oljčnim ali rastlinskim oljem, s čimer boste ustvarili prevleko. Avokado nato zaprite v nepredušno embalažo, kjer ga lahko pustite kakšen dan.

Dodajte čebulo
Čebula ni le okusen dodatek gvakamolu, ampak je tudi avokadova najboljša prijateljica in zaščitnica. Vsebuje žveplove spojine, ki po sproščanju upočasnijo oksidacijo. Na debelo narežite rdečo čebulo in jo položite v nepredušno posodo, nato pa na vrh razporedite avokado. Bonus: s tem ste že na pol poti do izjemno okusne domače gvakamole!

Več iz te kategorije