0 Deljenj 552 Ogledov
iStock

Kako nekoga ujeti na laži

20. november, 2017 5:00
552 Ogledov

Obnašanje tistega, ki laže in tistega, ki govori resnico se razlikuje. Lažje je tudi odkriti povprečnega lažnivca, kot tistega s poker obrazom, ki ga včasih sploh ni mogoče.

Če ste si zadali odkriti lažnivca, morate biti pozorni na določene stvari.

  • Ton glasu – ta se ponavadi razlikuje. Ton človeka, ki laže se v velikih primerih povesi, v redkejših primerih pa postane globlji. V vsakem primeru ni enak, kot če bi govoril resnico.
  • Zadrževanje – lažnivec velikokrat uporablja besedne zveze kot so: »jaz mislim/verjamem«, »neke vrste« ali »po mojih izkušnjah«. To je način, s katerim poskušajo ostati nejasni.

  • Oklevanje – potem ko lažnivcu postavite vprašanje, potrebuje nekaj časa, da odgovori.
  • Negativna čustva – Lažnivec bo izgovarjal besede, kot so sovraštvo, nedejavnost in žalost in na tak način podzavestno izražajo svojo krivdo.
  • Nevtralnost – Lažnivec bo izbiral zaimke kot so »jaz« ali »mi«, kot da ni povezave s tistim, kar se dogaja ter ljudmi, ki so vpleteni.
  • Zmešajo majhne podrobnosti – Ljudje, ki govorijo resnico, jasno povedo stvar, ki se je zgodila. Lažnivci pa nimaj tako jasne slike in se zapletejo v pripovedovanju izmišljene zgodbe.
  • Veliko informacij – Da bi lažnivec prepričal svojo žrtev, izmišljeno zgodbo napolni z ogromno podrobnostmi.

Laž lahko prepoznate še po nekaterih stvareh

Recimo, kadar nekdo med govorjenjem globlje diha, saj mu srce hitreje bije. Stanje kot kip, ki kaže na to, da nekdo laže, saj ni sproščen. Pokazatelj je lahko tudi dotikanje nosa ali ust; prestopanje z noge na nogo (to lahko pomeni tudi, da se človek dolgočasi); strmenje v oči brez mežikanja (amaterji umikajo pogled)…

Mogoče vas bo zanimalo

Smučarka padla 3 metre globoko
Črno
1 Ogledov
Črno
1 Ogledov

Smučarka padla 3 metre globoko

User One - 9. december, 2019 15:05

"Včeraj, 8. decembra ob 15.14 uri, so policiste OKC PU Nova Gorica obvestili o nesreči tuje smučarke izven urejenih prog na smučišču Kanin (Občina Bovec)," poroča Dean…

Mladoletna oseba padla čez balkon, izkazalo se je, da že dan prej
Črno
2 Ogledov
Črno
2 Ogledov

Mladoletna oseba padla čez balkon, izkazalo se je, da že dan prej

User One - 9. december, 2019 14:55

"Policiste PP Idrija so v soboto, 7. decembra v zgodnjih popoldanskih urah, obvestili o varnostnem dogodku na območju naselja Godovič, kjer je z balkona stanovanjske hiše v…

V gozdu nesreča, poslali po helikopter
Črno
15 Ogledov
Črno
15 Ogledov

V gozdu nesreča, poslali po helikopter

User One - 9. december, 2019 14:46

Ob 9.22 se je v Štalcerjih, občina Kočevje, v gozdu poškodoval delavec, javlja uprava za zaščito in reševanje. Gasilci PGD Kočevje so skupaj z reševalci NMP Kočevje…

Več iz te kategorije