0 Deljenj 2534 Ogledov
iStock

Kako nekoga ujeti na laži

20. November, 2017 5:00
2534 Ogledov

Obnašanje tistega, ki laže in tistega, ki govori resnico se razlikuje. Lažje je tudi odkriti povprečnega lažnivca, kot tistega s poker obrazom, ki ga včasih sploh ni mogoče.

Če ste si zadali odkriti lažnivca, morate biti pozorni na določene stvari.

  • Ton glasu – ta se ponavadi razlikuje. Ton človeka, ki laže se v velikih primerih povesi, v redkejših primerih pa postane globlji. V vsakem primeru ni enak, kot če bi govoril resnico.
  • Zadrževanje – lažnivec velikokrat uporablja besedne zveze kot so: »jaz mislim/verjamem«, »neke vrste« ali »po mojih izkušnjah«. To je način, s katerim poskušajo ostati nejasni.

  • Oklevanje – potem ko lažnivcu postavite vprašanje, potrebuje nekaj časa, da odgovori.
  • Negativna čustva – Lažnivec bo izgovarjal besede, kot so sovraštvo, nedejavnost in žalost in na tak način podzavestno izražajo svojo krivdo.
  • Nevtralnost – Lažnivec bo izbiral zaimke kot so »jaz« ali »mi«, kot da ni povezave s tistim, kar se dogaja ter ljudmi, ki so vpleteni.
  • Zmešajo majhne podrobnosti – Ljudje, ki govorijo resnico, jasno povedo stvar, ki se je zgodila. Lažnivci pa nimaj tako jasne slike in se zapletejo v pripovedovanju izmišljene zgodbe.
  • Veliko informacij – Da bi lažnivec prepričal svojo žrtev, izmišljeno zgodbo napolni z ogromno podrobnostmi.

Laž lahko prepoznate še po nekaterih stvareh

Recimo, kadar nekdo med govorjenjem globlje diha, saj mu srce hitreje bije. Stanje kot kip, ki kaže na to, da nekdo laže, saj ni sproščen. Pokazatelj je lahko tudi dotikanje nosa ali ust; prestopanje z noge na nogo (to lahko pomeni tudi, da se človek dolgočasi); strmenje v oči brez mežikanja (amaterji umikajo pogled)…

Več iz te kategorije