0 Deljenj 1597 Ogledov
iStock

Kako narediti vaš dom v trenutku dišeč

22. May, 2018 18:00
1597 Ogledov

Velikokrat se zgodi, da dom enostavno preplavi neprijeten vonj -lahko zasmrdijo smeti, iz kuhinje pride vonj po cvrtju, nam zaradi rezanja čebule ali česna roke »obupno« smrdijo …

Tukaj je nekaj primerov, kako se znebiti neprijetnega vonja doma:

Vonj v omari

Če v vašem pohištvu prevladuje neprijeten vonj, ga znotraj razkužite s kalijevim permanganatom. To je odlično tudi za odstranitev vonja čebule z vaših rok. Čajne vrečke bodo vpile neprijeten vonj in vaša omara bo zadišala. Na njih lahko nakapate tudi malo eteričnega olja – sivka, meta …

Neprijeten vonj v kuhinji

Ko se v kuhinji nabere neprijeten zrak, ga lahko osvežite, če v lonec vode date 3-4 muškatne oreščke, 5 cimetovih palčk in nekaj pomaranče ali limone. Vse skupaj naj se kuha eno uro. Ohlajeno tekočino lahko natočimo v razpršilno stekleničko in jo nato uporabljamo v kuhinji oziroma v katerem koli drugem prostoru kot osvežilec zraka.

Smrad iz smeti

V smeteh se najraje razvijajo plesni in bakterije. Te so razlog za neprijeten vonj. Da bi preprečili kopičenje teh zajedavcev, vsakokrat po čiščenju dno koša poškropite s pol skodelice borove kisline.

Vonj čebule

Da bi se znebili vonja rdeče ali bele čebule z rok, jih drgnite s črno kavo. Nož, s katerim ste rezali, bo izgubil vonj, če ga takoj po uporabi segrejete nad štedilnikom.

Vonj po cvrtju

Preden začnete s peko mesa in rib, olupite jabolko, jo narežite na tanke rezine, ki jih nato drugo za drugo popražite na olju.

Ko se olje dovolj segreje in jabolka spremenijo barvo v rahlo rjavkasto, jih zamenjajte z drugimi, dokler ne porabite vseh. Šele potem začnite s cvrtjem mesa.

Neprijeten vonj v hladilniku

S skodelico sveže mlete kave se boste rešili slabega vonja.

Vonj rib

Z rok vam bo vonj rib uspelo odstraniti, če roke dobre drgnete s soljo in jih nato umijete v hladni vodi. Iz posode pa boste vonj morske ribe odstranili tako, da jo močno drgnete s črno kavo in jo nato sperite pod hladno vodo.

Vonj tobaka

Da odstranite smrad po tobaku iz prostora, kjer se je kadilo preo noči, uporabite tri vlažne brisače. Na njih nanesite malo mehčalca za perilo. V prostorih, kjer se je nahajalo več kadilcev, je dobro prižgati dišečo svečo. Z njo bo zelo hitro izginil ves dim.

Vonj vlage

Če občutite rahel vonj vlage v domu, se ga znebite z naravnim ogljem. Zlomite kos v skodelici ali na krožniku, lahko tudi v starih nogavicah, in ga postavite blizu mesta, kjer je vlaga najmočnejša.

Vonj česna

Če želite z rok odstraniti vonj česna, potem jih drgnite s peteršiljem in jih nato sperite. V primeru, da je vonj še vedno prisoten, ga drgnite še s kuhinjsko soljo.

Vonj hrane v plastičnih posodah

Da bi se rešili tega vonja, jih položite v toplo vodo z malo sode bikarbone in pustite delovati čez noč.

Če želite v vašem domu zadržati svež vonj, poskusite skuhati limone ali pomaranče, meto, vanilijo in malo muškatnega oreščka. Vonji teh živil se s kuhanjem okrepijo in delujejo osvežujoče in pomirjajoče, piše 24sata.hr.

Več iz te kategorije