0 Deljenj 2274 Ogledov
iStock

Kaj nam govorijo sanje?

8. November, 2017 17:30
2274 Ogledov

Sanje vedno očarajo množice ljudi. Že v antičnih časih so iskali odgovore na njihove pomene. Sanje nastajajo v REM-fazi – spanje s hitrim premikanjem oči. V tej fazi spanja je dejavnost možganov zelo visoka. Sanje so v tej fazi najbolj žive in si jih najlaže zapomnimo.

V psihološkem smislu se jim je skozi zgodovino najbolj približal Sigmund Freud. On je dejal, da so sanje naša podzavest, ki smo jo potlačili v budnem stanju in je prišla na plano med spanjem.

Katere so najpogostejše sanje?

1. Padanje v globino ali po stopnicah

Veliko ljudi sanja, da padajo v globino, kar jih lahko zelo vznemiri. Res je, da to lahko pomeni veliko različnih stvari, vendar pa gre največkrat le za to, da smo ravnokar padli v spanec, pri čemer se naše telo sprošča in pomirja.

Tovrstne sanje naj bi bile rezultat številnih čustvenih problemov, raznih turbulenc in borb s samim sabo.

2. Smrt bližnje osebe

Zelo pogoste sanje so, da izgubite osebo, ki vam veliko pomeni. To so zelo vznemirjujoče in težke sanje. V antiki je veljalo, da sanjanje smrti pomeni znamenje dolgega življenja.

3. Zobje

Sanjanje o zobeh vključujejo v naše najpogostejše sanje. Največkrat gre za pokvarjen zob, ali pa zob, ki boli, krvavi ali izpada. Zelo redko sanjamo lepe, bele zobe.

Sklepajo, da sanjanje o zobeh simbolizira nas same, našo moč in samozavest, ki jo mogoče v določenem trenutku izgubljamo ali nimamo dovolj.

Takšne sanje se tolmačijo kot možno izgubo ali bolezen koga bližnjega, zato smo po prebujanju vidno vznemirjeni.

4. Izguba govorne moči

Včasih se zgodi, da želite v sanjah kaj povedati, ampak ne morete. Nekdo vas lovi, ampak ne uspete spustiti nobenega glasu ali poklicati na pomoč… Se pravi izgubite moč govora v trenutku, ko bi ga najbolj potrebovali. To je najpogostejša posledica neštetih problemov, ki vas spremljajo v navadnem življenju, kažejo pa se kot vaša nočna mora.

5. Voda

Simbolika vode v sanjah je zelo močna, še posebej, ker je lahko čista ali motna, hitrega toka ali mirna, globoka ali plitka. Lahko sanjamo sebe, ko plavamo v hladni vodi ali pa kako se utapljamo. Voda ne simbolizira takšne pozitivnosti, kot bi si mislili.

Naroča nam, da naj bomo previdni in se pazimo. Običajno se nanaša na naše čustveno stanje, trenutne občutke in na trenutno doživljamo.

Več iz te kategorije