0 Deljenj 36 Ogledov
iStock

Facebookov inženir, ki je uvedel gumb za všečkanje, ga ne uporablja več

8. oktober, 2017 6:39
36 Ogledov

Justin Rosenstein je bil del ekipe, ke je pred desetimi leti pri Facebooku uvedla znameniti gumb za vščekanje (like). Zgolj ta gumb, ki je sprva pomenil slengovsko inačico za “super”, je dosegel svetovno slavo in je danes uveljavljen simbol Facebooka ter pogosto uporabljen izraz tudi v drugih komunikacijah.

Smo zadnja generacija, ki se bo spomnila življenja pred tehnologijo

Justin Rosenstein svari pred manipulativnimi sposobnostmi tehnologije. (Vir: Twitter)

Kljub slavnemu produktu se je Justin kmalu začel zavedati problematike družbenih omrežij. Pravi, da človeka zasvojijo podobno kot trde droge.

Kot vsaka odvisnost, lahko tudi družbena omrežja pomembno vplivajo na naše vedenjske vzorce ter odnose z ljudmi. Prepričan je, da nas vodijo v svet in življenje, ki si ga človeštvo ne želi. Skrbijo ga tudi profitni motivi podjetij, ki uporabljajo sporočila v aplikacijah zgolj za spodbujanje prodaje svojih storitev.

 

Za Guardian povedal, da je svoj laptop nastavil tako, da mu blokira sporočila z novičarske platforme Reddit. Popolnoma se je umaknil s Snapchata, Facebook uporablja po kapljicah. Pred kratkim je šel še dlje. Svojim pomočnikom je namreč naročil, naj mu na iPhone nastavijo starševsko blokado, da si ne bo mogel naložiti novih aplikacij. “Zelo pogosto se zgodi, da ljudje nekaj razvijejo z najboljšimi nameni, nato pa njihova uporabe privede do nenačrtovanih in neželenih posledic,” je povedal in dodal: “Verjamem, da je še posebej pomembno, da se o tem začnemo pogovarjati zdaj, sicer bomo zadnja generacija, ki se še spominja življenja pred nenehnimi motnjami pozornosti.”

Sredstva za manipulacijo

Ob vpliva na zmanjšano koncentracijo in inteligenco Rosensteina in somišljenike skrbi tudi uporaba tehnologije za pridobivanje politične moči. Facebook lahko s svojimi algoritmi že zazna, ali so posamezniki nesrečni, se počutijo negotove ali jim manjka pozornosti. Od tu naprej je treba le pritisniti na prave gumbe in posameznik b delal, kot manipulator želi. Če ti podatki končajo v nepravih rokah, nam grozi nevarnost.

Tako Tristan Harris, eden bivših zaposlenih pri Googlu meni, da nam bo splošna vključenost v tehnološki sistem prevzela sposobnost lastnega mnenja. Na konferenci TED je povedal, bo le peščica ljudi, ki dela za nekaj tehnoloških velikanov, lahko vplivala na to, kako razmišljajo milijarde ljudi. “Ne poznam večje težave človeštva. Tehnologija uničuje demokracijo, saj spreminja naše sposobnosti za pogovore in odnose”.

Mogoče vas bo zanimalo

Pranje iranskega denarja v NLB! Napačna računica Roka Praprotnika
News
1 Ogledov
News
1 Ogledov

Pranje iranskega denarja v NLB! Napačna računica Roka Praprotnika

Simon Ursicev - 17. oktober, 2017 11:12

PRANJE IRANSKEGA DENARJA V NLB SE SELI TUDI NA EVROPSKI PARKET, NERVOZA V BANKI IN V PREDSEDNIŠKIH DVORIH. LJUBLJANA . Te dni je spletni portal Euroactiv, ki…

VIDEO: Oboževal ga je cel Balkan, po tragični smrti nima niti nagrobne plošče
Rumeno
5 Ogledov
Rumeno
5 Ogledov

VIDEO: Oboževal ga je cel Balkan, po tragični smrti nima niti nagrobne plošče

Simon Ursicev - 17. oktober, 2017 10:22

Mineva natanko deset let, odkar je prometna nesreča na hrvaški avtocesti terjala življenje mladega Tošeta Proeskega, obetavnega makedonskega pevca, ki si je utiral pot na mednarodno glasbeno sceno. Glasbenik…

Priletel v stanovanjsko hiši, umrl na kraju nesreče
Črno
4 Ogledov
Črno
4 Ogledov

Priletel v stanovanjsko hiši, umrl na kraju nesreče

Simon Ursicev - 17. oktober, 2017 9:25

ŠMARJE PRI JELŠAH - V prometni nesreči v Grličah v Občini Šmarje pri Jelšah je včeraj okoli 16.30 umrl 55-letni motorist. Moški naj bi prehiteval tovorno vozilo…

Več iz te kategorije