0 Deljenj 870 Ogledov
iStock

Dokazan neverjeten učinek pijače na učenje tujih jezikov

21. October, 2017 18:30
870 Ogledov

Če ste se že kdaj trudili razumeti kolega za šankom, ki je popil kakšen kozarček preveč, ste najbrž imeli dokaj težko delo. Momljanje, zatikanje jezika in ponavljanje vedno istih misli. Ko vam jih končno uspe razvozlati, se navadno izkaže, da niso bile nič posebnega in da mora kolega najbrž le na stranišče ali pa ga matrajo volitve in lanska letina marelic.

Zdaj se pa je pojavila raziskava, v kateri so ugotovili, da se boste po nekaj popitih kozarcih lažje naučili tujega jezika.

Jawohl. Oui.

Zadeve so se zelo predvidljivo lotili Angleži, in sicer iz Univerze v Liverpoolu (tam se bodo kmalu naučili štajerskega naglasa), ki so se jim pridružili nizozemski kolegi iz Univerze v Maastrichtu. Raziskava, v kateri je sodelovalo 50 nemških študentov, ki študirajo na Nizozemskem, je pokazala, da rahlo opiti ljudje pravilneje naglašujejo tuje besede.

Študentje v raziskavi so  že znali govoriti in brati nizozemsko. Vsem so razdelili pijače, polovici z brezalkoholnimi napitki in drugi polovici manjše količine alkohole ustrezno odmerjene glede na posameznega udeleženca. Nato so se študentje pogovarjali s po dvema  Nizozemcema, ki nista vedela, ali so pred njima opiti ali trezni ljudje, ocenjevala pa sta kakovost njihove izgovarjave.

Razlogi za tak učinek še niso znani

Tisti, ki so prej nekaj popili so dosegli boljše rezultate od treznih ljudi. Eden od soavtorjev dr. Inge Kersbergn je za Daily Mail povedal: »Naša študija potrjuje, da lahko ima manjša količina alkohola ugodne učinke na kakovost izgovarjave tujih besed pri ljudeh, ki so se jezika naučili pred kratkim.«

Če ste že odpravili proti Prekmurju in nameravate s pomočjo steklenice Jack Danielsa v perfektni madžarščini osvojiti temnolaso lepotico, raje še malo počakajte. Za začetek so v raziskavi uporabili zelo majhno količino alkohola, torej ne pretiravajte. Razen tega pa razlogov za ta učinek še ne poznajo.

Morda so se rahlo opiti udeleženci raziskave le nekoliko sprostili in jim je zato jezik bolje stekel. Morda pa je to le prvi korak do ugotovitve, da je nizozemščina pravzaprav jezik pijanih Nemcev.

Več iz te kategorije