0 Deljenj 322 Ogledov
iStock

Applova ura pravilno zazna visoki pritisk in motnje v dihanju

14. november, 2017 4:15
322 Ogledov

Nosljiva tehnologija je trend, ki ga že dolgo napovedujejo različni poskusi od očal, ogrlic, ur in prstanov. V tem trenutku se zdi najbolj uporabna predvsem pri urah, saj gre za za napravo, ki smo jo večinoma že navajeni in kljub pametnim telefonom večini ljudi še vedno predstavlja nepogrešljiv del njihovega vsakdana. Meje njihove uporabnosti še odkrivamo, saj si različna podjetje praktično vsak dan izmislijo kaj novega.

Nevarna spalna apneja

Tako je Cardiogram, startup podjetje na področju zdravstva, v sodelovanju z Univerzo California San Franciso (UCSF) predstavil idejo, da bi nosljiva tehnologija lahko učinkovito odkrivala vrsto resnih obolenj, kot so visok pritisk in spalna apneja. Tako sta nekoč že dokazala, da lahko Apple Watch s 97 % zanesljivostjo odkrije motnje srčnega ritma, pred kratkim pa spoznanja dopolnila še z odkritji, da je lahko ura uspešna kar v 90 % odkrivanja spalne apneje in pri 82 % primerov visokega pritiska.

Spalna apneja je ena najbolj neprepoznavnih, a zato nič manj nevarnih bolezenskih stanj. Gre za to, da oboleli med spanjem večkrat prenehajo dihati. Najlažje jih odkrijejo vaši partnerji, saj med smrčanjem zaznajo daljše nenavadne premore. Hkrati se prizadeti ponoči dušijo, davijo in hlastajo za zrakom. Vodi lahko v številne druge bolezni ali težave. Tako se zaradi neprespanosti kmalu začnejo težave s koncentracijo in višjo verjetnostjo nesreč, dolgoročna stanja pa vodijo v različne krvožilne bolezni, ki lahko vodijo tudi v infarkt.

Pomoč umetne inteligence

Nova tehnologija lahko pomeni pomemben napredek pri zgodnjem odkrivanju težav. Danes diagnostika spanja namreč zahteva posebne prostore in naprave, ki med spanjem zaznavajo lego bolnika, merijo smrčanje in pogostnost ter trajanje prenehanja dihanja v spanju ob stalnem merjenju srčnega utripa. Vse to nadomesti Applova ura in naučen algoritem DeepHeart, umetna inteligenca, ki se je pri spremljanju več kot 1000 bolnikov naučila prepoznavati znake spalne apneje.

Podobno logiko so uporabili pri merjenju pritiska, zato verjamejo, da bo ura kmalu lahko nadomestila srčne merilce, saj naj bi navsezadnje vsebovala zelo podobno tehnologijo. Zaenkrat ciljajo predvsem na to, da naj bi s pomočjo ure ljudje zelo hitro prepoznali znake bolezni, še preden bi se sami zavedali, da imajo težave ter bi nato pravočasno poiskali zdravniško pomoč.

 

 

Mogoče vas bo zanimalo

VIDEO: NA POLITEHNIČNI FAKULTETI PRIŠLO DO EKSPLOZIJE, VEČ JE MRTVIH Gledala sem kako je priajteljica umrla
Črno
50 Ogledov
Črno
50 Ogledov

VIDEO: NA POLITEHNIČNI FAKULTETI PRIŠLO DO EKSPLOZIJE, VEČ JE MRTVIH Gledala sem kako je priajteljica umrla

User One - 17. oktober, 2018 14:14

Na politehnični fakulteti v mestu Kerč na ukrajinskem polotoku Krim je danes odjeknila eksplozija doma izdelane eksplozivne naprave, pri čemer je podatkih ruskih oblasti umrlo najmanj deset…

PO SKORAJŠNJEM IZPADU V LIGO D Tomaž Kavčič ni več selektor slovenske nogometne reprezentance
Šport
6 Ogledov
Šport
6 Ogledov

PO SKORAJŠNJEM IZPADU V LIGO D Tomaž Kavčič ni več selektor slovenske nogometne reprezentance

User One - 17. oktober, 2018 13:53

Tomaž Kavčič ni več selektor slovenske nogometne reprezentance, poroča delo.si. Predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović bo ob 15. uri na Brdu pri Kranju na novinarski konferenci…

RONALDO ZA ZAPAHE? Od deset let pa vse do smrti zaradi analnega posilstva
Šport
22 Ogledov
Šport
22 Ogledov

RONALDO ZA ZAPAHE? Od deset let pa vse do smrti zaradi analnega posilstva

User One - 17. oktober, 2018 12:08

Tožba, ki jo je proti portugalskemu nogometnemu zvezdniku Cristianu Ronaldu vložila ženska, ki trdi, da jo je Ronaldo pred devetimi leti posilil in ji nato v zameno…

Več iz te kategorije