0 Deljenj 54 Ogledov
iStock

Applova ura pravilno zazna visoki pritisk in motnje v dihanju

14. november, 2017 4:15
54 Ogledov

Nosljiva tehnologija je trend, ki ga že dolgo napovedujejo različni poskusi od očal, ogrlic, ur in prstanov. V tem trenutku se zdi najbolj uporabna predvsem pri urah, saj gre za za napravo, ki smo jo večinoma že navajeni in kljub pametnim telefonom večini ljudi še vedno predstavlja nepogrešljiv del njihovega vsakdana. Meje njihove uporabnosti še odkrivamo, saj si različna podjetje praktično vsak dan izmislijo kaj novega.

Nevarna spalna apneja

Tako je Cardiogram, startup podjetje na področju zdravstva, v sodelovanju z Univerzo California San Franciso (UCSF) predstavil idejo, da bi nosljiva tehnologija lahko učinkovito odkrivala vrsto resnih obolenj, kot so visok pritisk in spalna apneja. Tako sta nekoč že dokazala, da lahko Apple Watch s 97 % zanesljivostjo odkrije motnje srčnega ritma, pred kratkim pa spoznanja dopolnila še z odkritji, da je lahko ura uspešna kar v 90 % odkrivanja spalne apneje in pri 82 % primerov visokega pritiska.

Spalna apneja je ena najbolj neprepoznavnih, a zato nič manj nevarnih bolezenskih stanj. Gre za to, da oboleli med spanjem večkrat prenehajo dihati. Najlažje jih odkrijejo vaši partnerji, saj med smrčanjem zaznajo daljše nenavadne premore. Hkrati se prizadeti ponoči dušijo, davijo in hlastajo za zrakom. Vodi lahko v številne druge bolezni ali težave. Tako se zaradi neprespanosti kmalu začnejo težave s koncentracijo in višjo verjetnostjo nesreč, dolgoročna stanja pa vodijo v različne krvožilne bolezni, ki lahko vodijo tudi v infarkt.

Pomoč umetne inteligence

Nova tehnologija lahko pomeni pomemben napredek pri zgodnjem odkrivanju težav. Danes diagnostika spanja namreč zahteva posebne prostore in naprave, ki med spanjem zaznavajo lego bolnika, merijo smrčanje in pogostnost ter trajanje prenehanja dihanja v spanju ob stalnem merjenju srčnega utripa. Vse to nadomesti Applova ura in naučen algoritem DeepHeart, umetna inteligenca, ki se je pri spremljanju več kot 1000 bolnikov naučila prepoznavati znake spalne apneje.

Podobno logiko so uporabili pri merjenju pritiska, zato verjamejo, da bo ura kmalu lahko nadomestila srčne merilce, saj naj bi navsezadnje vsebovala zelo podobno tehnologijo. Zaenkrat ciljajo predvsem na to, da naj bi s pomočjo ure ljudje zelo hitro prepoznali znake bolezni, še preden bi se sami zavedali, da imajo težave ter bi nato pravočasno poiskali zdravniško pomoč.

 

 

Mogoče vas bo zanimalo

Pogrešajo 17-letnico, ste jo videli?
Črno
3 Ogledov
Črno
3 Ogledov

Pogrešajo 17-letnico, ste jo videli?

Marjanca Scheicher - 16. januar, 2018 8:07

Neznano kam je odšla mladoletna Sucria Ajrizi stara 17 let,  iz Hotinje vasi. Pogrešana je bila nazadnje videna 13.01.2018 ob 9. uri na naslovu Mejna ulica 19,…

OGLEJTE SI ENO NAJVEČJIH KRAJ V ZGODOVINI ROKOMETA Slovenci po sodniški burleski brez zmage nad Nemci
Šport
9 Ogledov
Šport
9 Ogledov

OGLEJTE SI ENO NAJVEČJIH KRAJ V ZGODOVINI ROKOMETA Slovenci po sodniški burleski brez zmage nad Nemci

skandal1 - 15. januar, 2018 23:28

ZAGREB - Slovenska moška rokometna je na današnji tekmi drugega kroga evropskega prvenstva v Zagrebu igrala neodločeno z Nemčijo s 25:25 (15:10). [color-box color="yellow"] * Arena Zagreb,…

Katera spolna praksa nas dela najbolj živčne?
News
4 Ogledov
News
4 Ogledov

Katera spolna praksa nas dela najbolj živčne?

T.U.L. - 15. januar, 2018 21:42

V seksu ni nič takšnega, zaradi česar bi nam moralo biti nerodno. Kljub temu nam tovrstna stopnja intime z drugim človekom občasno vendarle vzbuja nekakšno živčnost. Za…

Več iz te kategorije

Ste bolj inteligentni od drugih?
Lifestyle
5 Ogledov
5 Ogledov

Ste bolj inteligentni od drugih?

T.U.L. - 15. januar, 2018 21:10
Umrla svetovno znana pevka – doživela je le 46 let …
Črno
7 Ogledov
7 Ogledov

Umrla svetovno znana pevka – doživela je le 46 let …

Marjanca Scheicher - 15. januar, 2018 20:00
IZ TISKANE IZDAJE: Primitivni tviti Mateja Šurca
Piškotkarji
11 Ogledov
11 Ogledov

IZ TISKANE IZDAJE: Primitivni tviti Mateja Šurca

Andrej Andrej - 15. januar, 2018 12:40