0 Deljenj 606 Ogledov
iStock

5 razlogov, zakaj imajo ženske hladnejše roke od moških

4. marec, 2018 13:55
606 Ogledov

Zakaj so roke nekaterih ljudi hladnejše in zakaj se to po navadi zgodi ženskam?

Znanstveniki na Cambridgu so testirali svojo teorijo, da so ženske in otroške roke hladnejše od moških. Pravijo, da se to dogaja, ker imajo manj mišične mase, ki je potrebna za ustvarjanje toplote v telesu.

114 prostovoljcev, starih med 18 in 50 let, so prosili, naj dajo roke v hladno vodo in jih po treh minutah umaknejo iz nje. Nato so jih posneli s termovizijsko kamero. Pri tistih, ki so imeli več mišične mase, so se roke hitreje ogrele. To spoznanje je presenetilo znanstvenike, ki so verjeli, da je maščoba tista, ki je pomembna za hitrejše ogrevanje rok, piše Daily Mail.

Vodje te raziskave Stephanie Payne, je pojasnila: »Vedno smo bili prepričani, da je maščoba tista, ki deluje kot izolator, pomembnejši faktor pri termoregulaciji. Vendar so v resnici mišice tiste, ki imajo pri tem glavno vlogo. Telo je neverjeten, dinamični sistem, ki koristi mišice za ustvarjanje toplote, tako v celotnem telesu kot tudi v rokah.«

Doktorica medicine Branislava Čilić pravi, da v večini primerov ne gre za bolezen, ampak za fiziološki pojav zoženja krvnih žil na končnih delih telesa, ko pridejo v stik s hladnejšim okoljem. To se zgodi zato, ker telo želi prihraniti čimveč energije in toplote za preostale, bolj pomembne organe – srce.

Poudarja pa še eno stvar, in sicer da se krvne žile zunanjih delov telesa na hladnem avtomatsko zožajo. S tem telo zaščiti notranje organe pred nizkimi temperaturami, ker usmerja kri v njih.

Tukaj je pet glavnih razlogov, zakaj so ženske roke hladnejše od moških:

1. Različna količina mišične mase, ki je odgovorna za ohranjanje toplote v telesu. Moški je imajo več kot ženske.

2. Količina maščobnega tkiva, ki je slabše prekrvavljen, zaustavlja pretok toplote pri rokah ženk, saj imajo 10 odstotkov več maščobnega tkiva kot moški.

3. Mikrocirkulacija žensk se zapira hitreje kot pri moških.

4. V osnovi je telesna temperatura pri ženskah nižja kot pri moških.

5. Povečana količina hormonov, ki je večja pri ženskah, povzroča večjo občutljivost na temperaturo, hkrati pa je tudi regulator pretoka skozi kožo.

Mogoče vas bo zanimalo

FOTO: Ste videli, kaj je počel 28-letnik za volanom Audija?!
Črno
2 Ogledov
Črno
2 Ogledov

FOTO: Ste videli, kaj je počel 28-letnik za volanom Audija?!

User One - 15. november, 2019 10:01

Policisti Postaje prometne policije Maribor so 14. 11. 2019 opravljali nadzor prometa z vozilom z vgrajenim videonadzornim sistemom Provida na območju občine Kidričevo, poroča Miran Šadl iz…

Eksploziv v Bohinju, intervecija strokovnjakov za neeksplodirana ubojna sredstva
Črno
3 Ogledov
Črno
3 Ogledov

Eksploziv v Bohinju, intervecija strokovnjakov za neeksplodirana ubojna sredstva

User One - 15. november, 2019 9:36

Po izrednih razmerah ob deaktivaciji dveh starih letalskih min v Mariboru pred nekaj tedni, so včeraj na eksploziv naleteli tudi v Bohinju, javlja Bojan Kos iz PU…

Moker vikend: zvečer se bodo padavine še krepile, z novim tednom se vračajo snežinke
Novice
7 Ogledov
Novice
7 Ogledov

Moker vikend: zvečer se bodo padavine še krepile, z novim tednom se vračajo snežinke

User One - 15. november, 2019 9:13

Danes bo v zahodni in deloma osrednji Sloveniji občasno deževalo. Drugod bo pretežno oblačno in večinoma suho, so v jutranjo napoved zapisali pri Agenciji RS za okolje…

Več iz te kategorije