Deljenj 1228 Ogledov

Kemijski inštitut se je po skoraj treh letih od umora nekdanjega direktorja ponovno znašel v središču pozornosti zaradi novega domnevnega kaznivega dejanja. Nekdanji zaposleni je namreč osumljen napeljevanja k umoru nekdanjega kolega prof. dr. Janeza Plavca, poročajo mediji.

Gre za 54-letnega libanonskega kemika Michaela Stephana, ki je nekaj let sodeloval s Kemijskim inštitutom. Za umor naj bi ponujal kar 25 tisočakov.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so potrdili, da so za osumljenega 20. oktobra odredili pripor zaradi ponovitvene nevarnosti in morebitnega vplivanja na priče oziroma uničenja dokazov. Po pojasnilih sodišča je zadeva trenutno v sodni preiskavi, in sicer zaradi kaznivega dejanja napeljevanja k umoru, poroča Dnevnik.

Tožilstvo je namreč po zaslišanju osumljenca zahtevo za sodno preiskavo vložilo zaradi suma napeljevanja k umoru, po členu, ki govori o umoru iz morilske sle, iz koristoljubnosti, zato da bi storil ali prikril kakšno drugo kaznivo dejanje, iz brezobzirnega maščevanja ali iz kakšnih drugih nizkotnih nagibov. Zagrožena zaporna kazen za umor je od 15 do 30 let.

Kemijski inštitut je bil konec oktobra 2017 seznanjen, da je nekdanji zaposleni na sodelavca pripravljal napad, ki ga je policija preprečila, so sporočili s Kemijskega inštituta. Osebi, ki je načrtovala napad, je pogodba o zaposlitvi potekla 2010. Nad dejanjem so globoko pretreseni, vzroka zanj pa ne poznajo. Sodelavcu, ki naj bi bil tarča napada, so ponudili strokovno pomoč, so še zapisali.

Michael Stephan je bil tudi eden izmed osumljencev umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika pred skoraj tremi leti, a mu je alibi zagotovila ena od sodelavk, je poročala Nova24TV.

Za ta umor je bil sicer še nepravnomočno obsojen nekdanji zaposleni na inštitutu Milko Novič, ki se je na obtožbo pritožil in še čaka na odločitev višjega sodišča.

Novičevo soprogo pa je danes sprejel predsednik republike Borut Pahor. Kot piše Večer, jo je na pogovor povabil zaradi pisma, v katerem Novičeva soproga Pahorja opozarja na številne kršitve, ki naj bi se dogajale med sojenjem.

Več iz te kategorije