0 Deljenj 783 Ogledov

V Tuniziji dosmrtni zapor za vpletene v napada na turiste leta 2015

9. February, 2019 13:42
783 Ogledov

Sodišče v Tuniziji je na dosmrtni zapor obsodilo sedem ljudi zaradi vpletenosti v napada leta 2015, v katerih je bilo ubitih 60 ljudi, pretežno tujih turistov, so danes sporočili tožilci. Sodišče v prestolnici Tunis je izreklo tudi večletne zaporne kazni za ostale obtožene, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

V napadu oboroženih skrajnežev na nacionalni muzej Bardo v prestolnici Tunis je bilo marca 2015 ubitih 21 turistov in policist. Tri mesece kasneje je bilo v napadu v obmorskem mestu Sousse ubitih 38 večinoma britanskih turistov. Odgovornost za oba napada je prevzela skrajna skupina Islamska država.

Sodišče je v petek izreklo dosmrtni zapor za tri obtožene v povezavi z napadom na muzej in za štiri obtožene za napad v letovišču Sousse junija 2015.

Pet drugih obtoženih za napad v Sousseu je bilo obsojenih na zaporne kazni od šest mesecev do šest let, 17 pa jih je sodišče oprostilo, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil tiskovni predstavnika tožilstva Sofiene Sliti.

Več obtoženih v povezavi z napadom na muzej Bardo je dobilo zaporne kazni od enega do 16 let zapora, več deset pa so jih oprostili, je še dejal Sliti.

Odvetnik obsojenih Abdel-Naser El Mehri je napovedal, da se bo na razsodbo pritožil. Po njegovih besedah nihče od obsojenih ni neposredno sodeloval v napadih, nekateri so denimo nudili logistično podporo. Mnogi so bili deležni izmišljenih obtožb, je še zatrdil, brez da bi navedel podrobnosti, še navaja dpa.

 

Več iz te kategorije