0 Deljenj 34 Ogledov

V Boliviji prijeli levičarskega skrajneža Battistija, krivega štirih umorov!

14. januar, 2019 13:13
34 Ogledov

V Boliviji so v soboto prijeli nekdanjega člana skrajne italijanske levičarske skupine Cesareja Battistija, ki so ga v domovini obsodili na dosmrtni zapor zaradi štirih umorov. Battistija, ki je leta 1981 pobegnil iz pripora v Italiji in zadnja leta živel v Braziliji, bodo najverjetneje izročili Italiji. Battisti je zadnja leta živel v Braziliji pod zaščito nekdanjega socialističnega predsednika Luiza Inacia Lule da Silve, ki je trenutno v zaporu zaradi korupcije.

“Italijanskega terorista Cesareja Battistija so pridržali v Boliviji in ga bodo kmalu pripeljali v Brazilijo, od koder ga bodo verjetno poslali v Italijo, da odsluži dosmrtno kazen,” je tvitnil Filipe G. Martins, ki služi kot zunanjepolitični svetovalec novega brazilskega predsednika Jaira Bolsonara.

Italija je večkrat zaprosila za izročitev Battistija, ki je zadnja leta živel v Braziliji pod zaščito nekdanjega predsednika Luiza Inacia Lule da Silve, ki je trenutno v zaporu zaradi korupcije. Lula je pred desetimi leti podpisal odlok, s katerim je prepovedal izročitev italijanskega skrajneža v domovino, poroča AFP.

Demokracija je močnejša od terorizma
Bolsonaro je že med predsedniško kampanjo obljubil, da bo ob nastopu mandata Battistija nemudoma izročil Italiji. Odhajajoči predsednik Michel Temer pa je sredi decembra podpisal nalog za izročitev Battistija, potem ko je zahteval njegovo aretacijo, a je skrajnež poniknil.

Battistija so tako v soboto aretirali v sosednji Boliviji v mestu Santa Cruz de la Sierra, kar so potrdile brazilske oblasti, ne pa tudi bolivijske. Italijanski veleposlanik v Braziliji Antonio Bernardini je preko Twitterja pozdravil aretacijo. “Demokracija je močnejša od terorizma,” je tvitnil.

Morilec član skrajne levičarske skupine Oboroženi proletarci za komunizem
Battisti je leta 1981 pobegnil iz pripora, medtem ko je čakal na sojenje. Sodili so mu v odsotnosti in ga spoznali krivega umora dveh policistov ter sodelovanja pri umoru mesarja in načrtovanju umora zlatarja, ki je umrl v strelskem obračunu. Zaradi umorov v 70. letih prejšnjega stoletja so ga obsodili na dosmrtno ječo. Skrajnež je priznal, da je bil član skrajne levičarske skupine Oboroženi proletarci za komunizem, ne pa tudi odgovornosti za umore. Po pobegu je sprva živel v Franciji, nato pa zbežal v Brazilijo, kjer so ga leta 2007 aretirali v Rio de Janeiru, poroča STA. Po nekaj letih v priporu je Lula izdal odlok o prepovedi izročitve Italiji, kar je podprlo tudi brazilsko vrhovno sodišče, zato je lahko odšel na prostost.

Nova24TV

 

Mogoče vas bo zanimalo

VIDEO: Živalska farma v vladni stranki: šef, magister prašičjerje, mu je rekel: prašiček
Škandal
21 Ogledov
Škandal
21 Ogledov

VIDEO: Živalska farma v vladni stranki: šef, magister prašičjerje, mu je rekel: prašiček

User One - 23. januar, 2019 21:09

Na omrežjih je vzniknila vrsta zabavnih komentarjev, v katerih pisci opozarjajo na lapsus predsednika parlamenta Dejana Židana, ki je v vlogi predsednika vladne stranke SD na vrhuncu…

Zasegli za četrt milijona evrov konoplje
Črno
5 Ogledov
Črno
5 Ogledov

Zasegli za četrt milijona evrov konoplje

bogdan sajovic - 23. januar, 2019 15:10

Policisti so v nedeljo na mejnem prehodu Gruškovje pri 31-letnem državljanu Črne gore, ki je vozil avtobus kosovske registracije, odkrili skoraj 25 kilogramov prepovedane konoplje, ki bi…

V gostilniškem prepiru je zabodel vrstnika
Črno
6 Ogledov
Črno
6 Ogledov

V gostilniškem prepiru je zabodel vrstnika

bogdan sajovic - 23. januar, 2019 15:05

Policisti so v nedeljo ponoči v gostinskem lokalu v Ribnici obravnavali poskus uboja. Kriminalisti so ugotovili, da sta se v gostinskem lokalu sprla in stepla dva gosta,…

Več iz te kategorije