0 Deljenj 123 Ogledov

V Boliviji prijeli levičarskega skrajneža Battistija, krivega štirih umorov!

14. januar, 2019 13:13
123 Ogledov

V Boliviji so v soboto prijeli nekdanjega člana skrajne italijanske levičarske skupine Cesareja Battistija, ki so ga v domovini obsodili na dosmrtni zapor zaradi štirih umorov. Battistija, ki je leta 1981 pobegnil iz pripora v Italiji in zadnja leta živel v Braziliji, bodo najverjetneje izročili Italiji. Battisti je zadnja leta živel v Braziliji pod zaščito nekdanjega socialističnega predsednika Luiza Inacia Lule da Silve, ki je trenutno v zaporu zaradi korupcije.

“Italijanskega terorista Cesareja Battistija so pridržali v Boliviji in ga bodo kmalu pripeljali v Brazilijo, od koder ga bodo verjetno poslali v Italijo, da odsluži dosmrtno kazen,” je tvitnil Filipe G. Martins, ki služi kot zunanjepolitični svetovalec novega brazilskega predsednika Jaira Bolsonara.

Italija je večkrat zaprosila za izročitev Battistija, ki je zadnja leta živel v Braziliji pod zaščito nekdanjega predsednika Luiza Inacia Lule da Silve, ki je trenutno v zaporu zaradi korupcije. Lula je pred desetimi leti podpisal odlok, s katerim je prepovedal izročitev italijanskega skrajneža v domovino, poroča AFP.

Demokracija je močnejša od terorizma
Bolsonaro je že med predsedniško kampanjo obljubil, da bo ob nastopu mandata Battistija nemudoma izročil Italiji. Odhajajoči predsednik Michel Temer pa je sredi decembra podpisal nalog za izročitev Battistija, potem ko je zahteval njegovo aretacijo, a je skrajnež poniknil.

Battistija so tako v soboto aretirali v sosednji Boliviji v mestu Santa Cruz de la Sierra, kar so potrdile brazilske oblasti, ne pa tudi bolivijske. Italijanski veleposlanik v Braziliji Antonio Bernardini je preko Twitterja pozdravil aretacijo. “Demokracija je močnejša od terorizma,” je tvitnil.

Morilec član skrajne levičarske skupine Oboroženi proletarci za komunizem
Battisti je leta 1981 pobegnil iz pripora, medtem ko je čakal na sojenje. Sodili so mu v odsotnosti in ga spoznali krivega umora dveh policistov ter sodelovanja pri umoru mesarja in načrtovanju umora zlatarja, ki je umrl v strelskem obračunu. Zaradi umorov v 70. letih prejšnjega stoletja so ga obsodili na dosmrtno ječo. Skrajnež je priznal, da je bil član skrajne levičarske skupine Oboroženi proletarci za komunizem, ne pa tudi odgovornosti za umore. Po pobegu je sprva živel v Franciji, nato pa zbežal v Brazilijo, kjer so ga leta 2007 aretirali v Rio de Janeiru, poroča STA. Po nekaj letih v priporu je Lula izdal odlok o prepovedi izročitve Italiji, kar je podprlo tudi brazilsko vrhovno sodišče, zato je lahko odšel na prostost.

Nova24TV

 

Mogoče vas bo zanimalo

Huda nesreča v gorah: Umrla je planinka
Črno
1 Ogledov
Črno
1 Ogledov

Huda nesreča v gorah: Umrla je planinka

User One - 20. julij, 2019 19:26

Ob 15.04 je na poti med Planjavo in Lučko babo v Kamniških Alpah spodrsnilo planinki, ki je zdrsnila po pobočju in podlegla poškodbam, javlja uprava za zaščito…

Iz potoka izvlekli kolesarja
Črno
2 Ogledov
Črno
2 Ogledov

Iz potoka izvlekli kolesarja

User One - 20. julij, 2019 19:19

Ob 16.35 je na cesti Petrovo Brdo–Železniki, občina Železniki, padel kolesar s ceste v potok in se poškodoval, javlja uprava za zaščito in reševanje. Mimoidoči so ga…

Več iz te kategorije