0 Deljenj 1792 Ogledov

Truplo legendarnega Frančeka našla žena

9. oktobra, 2017 8:22
1792 Ogledov
twitter

LJUBLJANA -Umrl je Franc Knez, guru slovenskega sodobnega alpinizma, v alpinističnih krogih znan z vzdevkom Franček. Eden največjih plezalcev in alpinistov našega časa, ki je julija dopolnil 62 let, se je, kot vse kaže, smrtno ponesrečil med dejavnostjo, ki ji je bil zvest vse svoje življenje. Zanj je bilo usodno plezanje v naselju Harje v bližini Laškega.

Policijska uprava Celje je medijem podala skopo obvestilo, da se je v naselju Harje v bližini Laškega v petek zvečer pri padcu med plezanjem smrtno ponesrečil 62-letni domačin. Gasilci in gorski reševalci so zavarovali območje in pomagali reševalcem nujne medicinske pomoči iz Celja, ki so ugotovili, da je moški umrl zaradi poškodb.

Kasneje se je izkazalo, da je v globino padel izkušeni plezalec, sloviti slovenski alpinist, po katerem so se zgledovali mlajši rodovi slovenskih alpinistov.

»V petek, 8. oktobra 2017, v večernih urah, smo bili obveščeni, da so na območju Harja, to je na območju Policijske postaje Laško, našli mrtvega 62-letnega domačina. Umrlega je našla žena. Z ogledom kraja in zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je 62-letni moški, ki je bil izkušen plezalec z dolgoletnimi alpinističnimi izkušnjami, najverjetneje pri prostem plezanju po steni, omahnil v dolino. Pri plezanju ni uporabljal plezalne opreme. Z ogledom in zbranimi obvestili ni bilo zaznati znakov kaznivega dejanja. O okoliščinah nesreče bomo s poročilom seznanili Okrožno državno tožilstvo v Celju,« sporočajo s PU Celje.

Več kot 5000 vzponov, preko 700 prvenstvenih

Slovenska izdaja Wikipedie navaja, da je Franček Knez opravil več kot 5000 vzponov, med katerimi je preko 700 prvenstvenih. Udeležil se je več alpinističnih odprav s prvenstvenimi vzponi v Ameriki (El Capitan in Fitz Roy – 1983, Cerro Torre in Torre Egger – 1986) in Himalaji (Lhotse – 1981).

Knez je preplezal tudi mnoge nove smeri v najbolj znanih stenah zahodnih Alp, Dolomitov, predvsem pa v stenah Julijskih Alp, 34 novih smeri je preplezal samo v severni steni Triglava. Leta 1982 je v takrat (in še danes) neverjetnem času šestih ur sam preplezal razvpito severno steno Eigerja, kjer je štiri leta kasneje dodal še novo smer.

Ker ima prvenstvene smeri tako v Matterhornu kot v Grandes Jorassesu, je eden redkih alpinistov, ki so pustili svoje prvenstvene sledi v vseh “treh problemih Alp”, je ob 60-letnici Frančka Kneza zapisala tiskovna predstavnica Planinske zveze Slovenije Manca Čujež.

Čeprav nikoli ni silil v ospredje, Franček Knez velja za legendo med plezalci ter za enega največjih slovenskih alpinistov vseh časov. Letu 2009 je v sodelovanju z Založbo Sanje izdal avtobiografsko knjigo Ožarjeni kamen.

Takratni predsednik Slovenije Danilo Türk je leta 2010 za dosežke v slovenskem alpinizmu in za prispevke k ugledu slovenskega alpinizma v svetu in večji prepoznavnosti Slovenije z redom za zasluge odlikoval Frančka Kneza in Silva Kara.

Postavljal alpinistične mejnike

Vrhunski alpinist, rojen 15. julija 1955 v Celju, je že kot kratkohlačnik raziskoval grape, soteske, skale in gozdove v okolici rodnih Rimskih Toplic. Nato pa ga je alpinistična pot zanesla v domača in tuja gorstva, kjer postavljal nove alpinistične mejnike.

Franček Knez je o sebi zapisal: »Življenje nam je dano in je največ, kar imamo. V njem so sončni in senčni dnevi in tudi rohnijo viharji, včasih nas stisnejo, da smo le sam sebi tujec. Pa kljub vsemu korajža velja, sreča spremlja hrabre.” Silvo Karo ga je poimenoval “guru slovenskega modernega alpinizma”, Viki Grošelj pa je Frančka Kneza označil za “slovensko narodno bogastvo,« saj je eden velikanov slovenskega in tudi svetovnega plezanja in alpinizma nanizal toliko vzponov in prvenstvenih smeri, da predstavlja že gromozansko veliko težavo vse te dosežke zgolj preprosto sešteti.

STA

Mogoče vas bo zanimalo

#Koronavirus: Pri WHO so si premislili, v javnosti priporočajo nošenje obraznih mask – čakamo stališče Eržena iz NIJZ
Novice
2291 Ogledov
Novice
2291 Ogledov

#Koronavirus: Pri WHO so si premislili, v javnosti priporočajo nošenje obraznih mask – čakamo stališče Eržena iz NIJZ

User One - 5. aprila, 2020 10:20

Kaj bo o spremenjenih smernicah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki od včeraj podpira nošenje zaščitnih mask v javnosti, rekel v.d. direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ),…

#Koronavirus: Vodilni znanstvenik opozarja, da tisti, ki za zaščito pred virusom ne nosijo mask, delajo “veliko napako”
Ljudje
3827 Ogledov
Ljudje
3827 Ogledov

#Koronavirus: Vodilni znanstvenik opozarja, da tisti, ki za zaščito pred virusom ne nosijo mask, delajo “veliko napako”

User One - 30. marca, 2020 15:38

"Največja napaka v ZDA in Evropi je po mojem mnenju, da ljudje ne nosijo mask," je v intervjuju za znanstveni portal Science dejal generalni direktor kitajskega centra…

Zvečer je Slovenijo ponovno streslo
Novice
451 Ogledov
Novice
451 Ogledov

Zvečer je Slovenijo ponovno streslo

User One - 9. aprila, 2020 21:24

V četrtek, 9. aprila 2020, ob 20.57 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,4 v bližini Pivke, 50 km jugozahodno od Ljubljane, sporoča Arso.…

Avto je bil v plamenih, ko so ga porinili po brežini
Črno
206 Ogledov
Črno
206 Ogledov

Avto je bil v plamenih, ko so ga porinili po brežini

User One - 9. aprila, 2020 21:08

Ob 19.43 je v ulici Brezje v Novem mestu gorelo zapuščeno osebno vozilo, javlja uprava za zaščito in reševanje. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so…

Huda nesreča kolesarja, na mestu policija, gasilci in reševalci
Črno
405 Ogledov
Črno
405 Ogledov

Huda nesreča kolesarja, na mestu policija, gasilci in reševalci

User One - 9. aprila, 2020 19:03

Ob 17.51 je na regionalni cesti Solkan - Lokve, pri Prevali, občina Nova Gorica, padel kolesar in se hudo poškodoval, javlja uprava za zaščito in reševanje. Na…

Več iz te kategorije