0 Deljenj 877 Ogledov

TRAGEDIJA NE REKI UČJI Umrl na prijateljevih rokah

1. November, 2018 8:26
877 Ogledov

Na reki Učji se je pri naselju Žaga na Bovškem zgodila tragična nesreča, v kateri je umrl 50-letni kajakaš. V poročilu PU Nova Gorica pišejo, da so policiste o nesreči obvestili v sredo ob 17.19. Na kraj so bili poleg policistov napoteni tudi bovški gasilci in reševalci NMP ZD Tolmin.

”Dva državljana Nemčije, stara 50 in 44 let, sta se s kajaki spustila po reki Učji okoli 13. ure (blizu nekdanjega italijanskega mejnega prehoda Učja). Med plovbo po zahtevni reki Učji sta oba nemška kajakaša uporabljala ustrezno opremo in sta aktivna kajakaša več kot tri desetletja. Tok reče Učje je bil zaradi zadnjih obilnih padavin v Zgornjem Posočju sicer zelo močan, vendar po sedanjih ugotovitvah kljub temu večjih težav med plovbo nemška kajakaša nista imela (vmes sta se sicer večkrat ustavila in ocenjevala ali je s plovbo po omenjeni reki varno nadaljevati): »Ko sta oba nemška kajakaša priveslala do mesta (približno sto metrov oddaljenega od mostu čez reko Učjo v vasi Žaga) in se voda vrtinči čez skalo nazaj, je oba kajakaša začelo obračati. Močan vodni tok je vsakega izmed njiju posebej potegnil pod vodo in nato s kajakov. Ko je 44-letni nemški kajakaš (ves čas spusta s kajaki je veslal za 50-letnim prijateljem) uspel izplavati na površje, je nedaleč stran opazil njegovega prijatelja, ki je plaval na površju in ga nato uspel iz vode odvlečil na nabrežino.« 50-letni Nemec ni kazal znakov življenja, zato ga je njegov 44-letni prijatelj začel oživljati, vendar žal neuspešno. Takoj zatem je poklical na pomoč reševalce, vendar tudi reševalci NMP ZD Tolmin 50-letnemu nemškemu državljanu na kraju niso mogli več pomagati, tako da je zdravnik na kraju potrdil njegovo smrt,” so sporočili policisti PP Bovec.

V zvezi s tragično nesrečo so policisti obvestili tudi pristojne pravosodne organe (preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča in Državno tožilstvo v Novi Gorici). Policisti PP Bovec bodo v zvezi s tragično nesrečo nemškega kajakaša na Bovškem s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Več iz te kategorije