0 Deljenj 1112 Ogledov

Poslovna goljufija: Upnike oškodovali za več kot milijon evrov

10. October, 2017 5:05
1112 Ogledov

Novomeški kriminalisti so obravnavali sum storitve kaznivega dejanja in po kriminalistični  preiskavi  na  Okrožno državno tožilstvo Novo mesto podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja povzročitev stečaja z goljufijo ali  nevestnim poslovanjem.

Za upnike gospodarske družbe z območja Bele krajine je s kaznivim dejanjem nastala premoženjska škoda v višini  preko milijona evrov. Kazensko ovadbo so podali zoper 52-letnega in 41-letnega  osumljenca  iz  Bele  krajine, 29-letnega osumljenca z območja Ljubljane in gospodarsko družbo iz Metlike.

Med  preiskavo  je  bilo  ugotovljeno,  da je 52-letni moški, kot odgovorna oseba družbe  iz  Bele  krajine, v dogovoru z 41-letnim moškim v letu 2010 ustanovil novo družbo, registrirano za  opravljanje enake dejavnosti, in sicer cestni tovorni promet, in poslovanje prve družbe postopoma prenašal na novo družbo.  Na ta način je slabšal premoženjsko stanje družbe, katera ob številnih dolgovih v drugi polovici leta 2011 ni imela več prilivov. Z namenom, da  dolgovi  ne  bi bili plačani, je v začetku leta 2012 celoten poslovni delež prodal 29-letnemu moškemu  iz  Ljubljane,  vedoč da ta s poslovanjem ne bo nadaljeval in bodo tako nastali pogoji za izbris družbe.

To  je  bilo  na  predlog  izvršitelja  v izvršilni zadevi tudi izvedeno in posledično  upniki  niso  bili  poplačani. Upniki so v postopku stečaja nad premoženjem izbrisane družbe priglasili  terjatve  v višini 1.082.587,78 evrov.

Čisti poslovni izid nove družbe, od ustanovitve dalje, predstavlja protipravno  premoženjsko  korist,  saj bi morala navedeni dobiček prejeti prva družba,  s čimer  bi vsaj  delno  poplačala svoje upnike. Okrožnemu državnemu tožilstvu v Novem  mestu  je bila  podana pobuda za začasno zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske  koristi,  ki ji je sodišče sledilo  in izdalo sklep za začasno zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi v višini 127.034 evrov. Za navedeno dejanje se storilec kaznuje z zaporom od enega do osmih let, še poročajo s PU Novo mesto.

Več iz te kategorije