0 Deljenj 1170 Ogledov

Pogorel Kocbekov dom: znana identiteta mame in mladoletnih sinov

21. October, 2017 12:03
1170 Ogledov
pzs.si

KOROŠICA – V Kocbekovem domu na Korošici v občini Luče je v petek zvečer izbruhnil požar. Reševalci so tri poškodovane planince odpeljali na zdravljenje v Ljubljano, planinsko kočo pa je ogenj v celoti uničil.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je v domu, ki stoji ob južnem vznožju Ojstrice na višini 1808 metrov, zagorelo ob 18.36. Posredovali so gasilci iz Kamniške Bistrice, Kamnika in Luč ter gorski reševalci iz Celja in Kamnika. Večino reševalcev in opreme je na kraj dogodka pripeljal helikopter policije.

Po podatkih Policijske uprave Celje, so bili v času požara v koči trije tuji državljani, in sicer 41-letna državljanka Poljske, stanujoča na območju Zadra na Hrvaškem, in njena dva mladoletna sinova. Vse tri so s helikopterjem odpeljali na zdravljenje v UKC Ljubljana.

 

Vzrok požara, katerega okoliščine še proučujejo tudi policisti, zaenkrat še ni znan, po poročanju spletne strani kamnik.info pa je neuradno mogoče slišati, da naj bi do požara prišlo zaradi neprevidnosti oz. pomote pri ravnanju z neznano vnetljivo tekočino, za katero naj bi uporabniki oz. najemniki koče, v kateri ni bilo običajnega oskrbniškega osebja, pri kuhanju menili, da je voda.

Zaradi težkih okoliščin pri gašenju, predvsem pa pomanjkanja vode, gasilci niso morali storiti veliko, tako da je Kocbekov planinski dom povsem pogorel, gmotna škoda pa je zaradi požara zelo velika, še poroča spletna stran kamnik.info.

Prvo kočo na Korošici je sicer požar uničil že leta 1881, le pet let potem, ko so jo prvič odprli. Leto po požaru so zgradili novo, ki je skozi čas bila deležna večkratnih obnov in dozidav. Planinsko društvo Celje je dom po drugi svetovni vojni večkrat popravljalo. Leta 1990 pa so ga začeli postopoma posodabljati.

Več iz te kategorije