0 Deljenj 3964 Ogledov 1 Comments
© Skandal24

Po Bredinem detomoru CSD Kamnik pod izrednim nadzorom

18. October, 2017 8:25
3964 Ogledov 1

V Stolniku, naselju pet kilometrov oddaljenem od središča Kamnika, se je pred 14 dnevi zgodila tragedija, ki bi morda lahko bila preprečena.

STOLNIK – Spomnimo, da se je 43-letna Breda Oblak, rojena Šlebir, k očetovi sestri, 58-letni Milki Sedušak, njeni hčerki Ireni ter Milkini šoloobvezni vnukinji v hišo z naslovom Stolnik 18 priselila, ko je bila noseča že nekaj mesecev.

V skupnem domu štirih žensk, v katerem bi danes morala živeti še peta članica, tragično umorjena deklica, jo je osumljena mati hladnokrvno zadušila in jo zaprla v omaro.

Nihče ni vedel, da je noseča

Kdaj natanko je sklenila, da bo svojo deklico umorila, ni znano, dejstvo pa je, da celo sorodniki, ki živijo v isti vasi, v neposredni bližini osumljene detomorilke in njene tete, niso vedeli, da je njihova sorodnica noseča.

Breda je iz ponedeljka, 25. oktobra, na torek, 26., v hiši rodila živo deklico, jo zadušila, trupelce položila v plastično vrečko ter mrtvo novorojenčico zaprla v omaro. Tam je trupelce naslednji dan našla njena teta. Prav najditeljica trupelca, Milka Sedušak, je večkrat opozarjala Center za socialno delo (CSD) Kamnik.

Po informacijah, ki jih imamo, naj bi Oblakova v hiši že govorila o nekem umoru, ki ga bo storila. To je njena teta, ki je ob najdbi poklicala policijo, pristojnim tudi povedala. Menda tudi to, da njena nečakinja ni popolnoma uravnovešena in da je najhujše napovedi morda celo sposobna udejanjiti. Ali Sedušakove CSD Kamnik ni jemal preveč resno ter niso na pomoč priskočili tja, kjer je bilo posredovanje življenjskega pomena, ali pa zares niso mogli preprečiti tragične smrti, bo, upamo, pokazal izredni nadzor, katerega je predlagalo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS.

Inšpekcija že nadzira

Branka Knafelc z Inšpektorata RS za delo, je za Škandal24 izjavila: “Socialna inšpekcija je začela nadzor pri CSD Kamnik na podlagi javnih objav o dogodku detomora, prejeli pa smo tudi pobudo resornega ministrstva za to. Nadzor še ni zaključen, zato o ugotovitvah še ne moremo poročati.

Maja Gradišek, direktorica Centra za socialno delo Kamnik, je pojasnila: “Prosim, da razumete, da ob takšnem izrednem dogodku in dejstvu, da postopki še potekajo, zaradi varstva osebnih podatkov na vaša konkretno zastavljena vprašanja ne moremo odgovoriti. Ob vsakem tako tragičnem dogodku moramo vsi pregledati postopke, ki smo jih v zvezi s primeri vodili. To smo v CSD Kamnik že storili. Naše delo v tem primeru bo preverila tudi Socialna inšpekcija.”

Osumljena detomorilka je zavračala pomoč

Medtem ko iz CSD Kamnik kapljajo informacije, da so osumljeno morilko poznali, a menda niso mogli ukrepati, saj da je Breda Oblak njihovo pomoč zavračala, so nekatera vprašanja, ki se postavljajo, še brez odgovorov. Naj CSD vse skrbnike otrok, ki niso zmožni celovito vzgajati otroka, pusti pri miru, ko bodo zavračali njihovo pomoč? Je še nerojeni otrok vreden manjšega angažmaja socialnih centrov in njihovih uslužbencev? Na kamniškem CSD so bili na možnost dotične tragedije pravočasno opozorjeni, ljudstvo pa po detomoru dvomi – mar ni kamniški detomor zadnji v nizu dokazov, da se CSD vmešava  tja, kjer njihova intervencija zares ni potrebna, medtem ko tam, kjer je vprašanje življenje ali smrt nekega otroka, čigar blagor naj bi skladno z zakonodajo ščitili prav socialni centri, pa odgovorni brez posledične odgovornosti za neaktivnost popolnoma odpovedo?

]Iz kabineta ministrice Anje Kopač Mrak na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS za Škandal24 pojasnjujejo: “Ministrstvo nima pristojnosti neposredno nadzirati dela centrov za socialno delo, ampak le v okviru upravnega postopka kot drugostopenjski organ odloča o pritožbah na odločitve centrov za socialno delo. Ministrstvo lahko Socialni inšpekciji da pobudo za izvedbo postopka. Tako smo tudi v primeru dogodka v Kamniku, o katerem smo bili seznanjeni prek medijev, podali tovrstno pobudo zaradi razjasnitve zadeve. Z izsledki nadzora še nismo seznanjeni.”

 

Več iz te kategorije