0 Deljenj 488 Ogledov

Občan opazil medveda, če greste v gozd, bodite pozorni

4. August, 2021 15:06
488 Ogledov

V občini Dobje blizu Šentjurja je občan danes sredi dneva opazil medveda. Na Policijski upravi (PU) Celje zato pozivajo vse, ki bi se danes na območju Suhega v omenjeni občini odpravljali v gozd, naj bodo pozorni.

Medved človeka opazi prej in se umakne

Policija je o dogodku obvestila ministrstvo za okolje in prostor ter regijski center za obveščanje, ki je obvestil tudi lovce. Kot so navedli na celjski policijski upravi, medveda v gozdu načeloma srečamo le v redkih primerih. Medved namreč človeka opazi prej in se umakne, saj zanj predstavlja naravnega sovražnika.

“Do težav lahko pride, če medveda s svojo prisotnostjo presenetimo in se znajdemo v njegovi neposredni bližini, ko nas ne pričakuje in nima časa za umik. Prav tako je lahko nevarno, če se znajdemo med medvedko in mladiči,” so pojasnili na PU Celje.

Psi predstavljajo težavo

Prav tako lahko težavo predstavljajo psi, ki niso na povodcu in napadejo medveda, ker želijo zaščititi lastnika. Pes se bo zapodil proti medvedu, medved pa se bo branil. Pes se bo prestrašil ali umaknil in pritekel nazaj k lastniku. Medved bo šel za njim in v tem primeru lahko napade tudi lastnika, opozarjajo na policiji.

Pohodnike pozivajo, naj se na omenjenem območju zadržujejo čim manj, če že, pa naj bodo glasni, se med sabo pogovarjajo in s tem medveda opozorijo na svojo prisotnost. Pse naj imajo na povodcih, so še zapisali na PU Celje.

Več iz te kategorije