0 Deljenj 312 Ogledov

Nora nedelja: Dva napadla policiste

25. April, 2022 10:32
312 Ogledov

Radovljiški policisti so včeraj pozno zvečer v običajni kontroli obravnavali voznika, ki je ob ustavitvi brez dovoljenja zapustil svoje vozilo in kraj poskušal zapustiti, sporoča Bojan Kos iz PU Kranj.

Kos dogajanje povzema: “Policista sta mu to preprečila in začela postopek, v katerem je bil voznik obravnavan zaradi treh vrst kršitev. Po prometu je bil obravnavan, ker pri sebi ni imel dokumentov, iz vozila je izstopil brez dovoljenja, vozil pa je tudi pod vplivom alkohola (0,49 mg/l). Po predpisih o javnem redu in miru je bil obravnavan zaradi nedostojnega vedenja in neupoštevanja ukrepov policistov. Ker pa je policistu v postopku tudi grozil, bodo kriminalisti dejanje obravnavali še kot kaznivo dejanje. Za prekrške je bila vozniku izrečena globa v znesku 2.191,12 eurov in izrečenih 16 kazenskih točk.”

Pomen posebnih svetlobnih in zvočnih znakov:

Modra svetilka in kratek zvočni znak s sireno: voznik, za katerim vozi policijsko vozilo, ki daje tak znak, mora postopno zmanjšati hitrost in ustaviti ob robu ali zunaj vozišča. Voznik in potniki ne smejo izstopiti iz oziroma z vozila, dokler jim policist tega ne dovoli.

Še en daljši postopek so že včeraj popoldan izvedi tudi škofjeloški
policisti, dodaja Kos in pojasnjuje: “Obravnavali so voznika z 0,73 mg/l alkohola, ki je z nedostojnim vedenjem in neupoštevanjem ukrepov policistov kršil tudi javni red. Policisti so ga pridržali in proti njemu vodijo prekrškovni postopek.”

Gorenjski policisti so letos obravnavali 386 prometnih nesreč, sproča Kos: “Najbolj pogost vzrok je bil nepravilen premik z vozilom. Sledijo neprilagojena hitrost, nepravilna stran oziroma smer vožnje in neupoštevanje pravil o prednosti. Okoli 10% povzročiteljev nesreč je bilo pod vplivom alkohola. Povprečna stopnja pri njih je 1,5 promila. Ugotovljenih je bilo še preko 10.000 kršitev prometnih pravil, zaseženih 66 vozil in odrejenih preko 8.800 preizkusov alkoholiziranosti. 274 udeležencev je bilo pod vplivom alkohola, 43 pa pod vplivom prepovedanih drog ali pa so test na droge odklonili. Pozivamo k upoštevanju prometnih pravil in varnim dejanjem v prometu.”

Več iz te kategorije