0 Deljenj 287 Ogledov

Na Malem Triglavu strela udarila večkrat, poškodovanih je 12 planincev

15. July, 2022 19:10
287 Ogledov

Udar strele na Malem Triglavu je danes okoli 15. ure poškodoval 10 planincev, od tega enega huje. Zaradi megle dežurna ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči prevaža gorske reševalce čim višje na goro, da bodo lahko čim prej nudili pomoč poškodovanim, sporočajo z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Gorski reševalci iz Mojstrane, Kranjske Gore in Rateč so skupaj z dežurno ekipo GRS na Brniku in helikopterjem slovenske policije zaradi megle namreč ostali ujeti na Kredarici. Dežurna ekipa s helikopterjem Slovenske vojske zato nudi pomoč gorskim reševalcem, je še razvidno iz poročila.

Kaj pravijo na PU Kranj?

Na Kredarici od sredine dneva dalje poteka reševalna akcija več pohodnikov zaradi udara strele. Strela naj bi na območje, kjer so bili pohodniki, udarila večkrat. Dogodek se je zgodil, ko se je skupina okoli 17 planicev vračala s Triglava proti Malemu Triglavu in Kredarici. Udar strele je po prvih podatkih enega huje poškodoval (zaenkrat ni v življenjski nevarnosti), druge pa lažje. Po prvih podatkih je predvidoma poškodovanih 12 pohodnikov.

Ekipa je s policijskim helikopterjem na območje Triglava priletela v normalnem vremenu, ki se je vmes zelo poslabšal in zahteval pristanek helikopterja. Glede na prve informacije naj bi bil poškodovanec samo eden, ugotovljeno pa je bilo, da jih je več. Zato je ekipa začela s klasičnim reševanjem. S pomočjo se drugih pohodnikov, gorskega vodnika in osebja Kredarice, so bili vsi udeleženci udara strele uspešno pospremljeni do Kredarice. Enega so morali nositi. Ekipa policijskega helikopterja je z letom omogočila, da so vsi poškodovanci dobili pomoč zdravnika in reševalcev.

Več iz te kategorije