0 Deljenj 2067 Ogledov

Mladi Cerar prepešačil dobra dva kilometra, potem ga je do smrti povozil avto

18. September, 2017 20:50
2067 Ogledov

ELERJI – Zadnji večer meseca avgusta je za tiste, ki so poznali Jakoba Cerarja iz Lukovice pri Domžalah, zavit v črnino. 19-letni Jakob je življenje izgubil 200 metrov stran od mednarodnega mejnega prehoda Škofije na hitri cesti pri Rabuiesu (Rabujezu), potem ko je stopil na vozišče iz odstavne niše z namenom da bi prečkal cesto. Iz slovenske smeri proti Trstu je v istem trenutku pravilno pripeljal 51-letni voznik A. F. s slovenskimi registrskimi tablicami; po naših informacijah gre za občana Ljubljane, ki Jakoba tik pred slabo osvetljenim uvozom na avtocesto ni videl. Policistom je povedal, da je slišal samo oglušujoči pok. Voznik je bil lažje poškodovan, Jakob z diagnozo avtist pa je bil mrtev na kraju dogodka.

Zakaj je bil zvečer sam na hitri cesti?

Jakob je prišel na Primorsko v soboto zjutraj, domov v Lukovico pri Domžalah bi se po načrtu moral vrniti čez dva dni, torej v soboto, 2. septembra. Kot je za Škandal24 povedal direktor Zveze Sonček Iztok Suhadolnik, je bil pokojni Jakob v poletnem programu v Centru Sonček Elerji v organizaciji Zveze Sonček.

Odtaval je po večerji

Po zbranih informacijah sodeč je Jakob nekaj po 19. uri zvečer iz poletne kolonije odtaval brez dokumentov. Le-ta je bila v Centru Sonček Elerji na naslovu Elerji 29, uradno se naselje sicer imenuje Jelarji. Jelarji ali Elerji so obmejna gručasta vas na vzhodnem delu Miljskih gričev, ležijo na pretežno strmem pobočju, ki se spušča proti Škofijam nad Ankaranom. Jakob je izkoristil trenutek, ko je njegov spremljevalec odšel na stranišče, da bi pomagal drugemu varovancu iz kolonije vstati s straniščne školjke. Njegovo odsotnost naj bi spremljevalec in drugi zaposleni opazili takoj; nemudoma so ga začeli iskati, poklicali so tudi policiste.

Kdo bo odgovarjal za nesrečo?

Predstavnica PU Koper za odnose z javnostmi Anita Leskovec pravi: »Prometna nesreča je bila v Italiji, zato so jo obravnavali italijanski varnostni organi.« Na kraj nesreče so torej prišli prometni policisti iz Trsta, dogodek pa do sedaj zbranih obvestilih obravnava italijanska policija kot kaznivo dejanje »autocidio stradala«, kar bi v slovenskem prevodu pomenilo uboj na cesti oziroma cestni uboj. Tragični dogodek v zvezi s prometno nesrečo v Italiji pa je obravnavala tudi slovenska policija. Kot nam je sporočil Iztok Suhadolnik, so na Zvezi Sonček slovenski policiji že predhodno prijavili izginotje in sodelovali z njo vse do potrditve smrti 19-letnika v prometni nesreči.

Sosed na Elerjevi, ki je slišal, kako nekoga kličejo po imenu, je sprva mislil, da kličejo izgubljenega kužka: »Videl sem, kako so se štirje odrasli odpravili iskat Jakoba, tako so vsaj klicali – dva sta šla v eno smer, dva v drugo,« pripoveduje očividec iskalne akcije, ki se je žal, kot je izvedel iz lokalnega časopisa naslednji dan, končala z najbolj krutim izidom.

Iz Elerjev v nepoznano smer. Foto: arhiv

Prepešačil najmanj dva kilometra in pol

Medtem ko se je mrak prevesil v temo, je Jakob še vedno pešačil. Prehodil je najmanj dva kilometra in pol, za pot od Centra Sonček Elerji bi z avtom do mesta, kjer je mladenič stradal, sicer prevozili dobrih pet kilometrov poti. Kaj je nesrečnemu mladeniču, ki je umrl pod kolesi vozila, manj kot dve uri pozneje rojilo po glavi, je neznanka, odgovore je odnesel s seboj v prerani grob. Družina in prijatelji pa so, namesto da bi poslušali o dogodivščinah iz Ankarana, morali pripraviti zadnje slovo in pokopati svojega dragega Jakoba.

 

Zoper spremljevalca ni uveden postopek ali preiskava

Po naših informacijah so starši pokojnega Jakoba obiskali Center Sonček nad Ankaranom, kjer sta med drugim govorila tudi s spremljevalcem pokojnega sina. Direktor Zveze Sonček Iztok Suhadolnik nam je še pojasnil, da so imeli notranji nadzor zaradi dogodka, a da po do sedaj zbranih ugotovitvah ni potrebe po uvedbi disciplinskega ali drugega postopka zoper spremljevalca pokojnega mladeniča.

Spremljevalec izjemno pretresen

Kljub temu da je spremljevalec po mnenju vpletenih naredil vse, kar je lahko, velja namreč za izkušeno in izurjeno osebo, okoliščine in smrt tragične nesreče zelo težko sprejema. Izvedeli smo, da so mu po dogodku nudili tudi zdravniško – psihiatrično pomoč.

 

Več iz te kategorije