0 Deljenj 1107 Ogledov

Milko Novič oproščen krivde

16. April, 2019 16:17
1107 Ogledov
STA

Senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je v ponovljenem sojenju Milka Noviča oprostil obtožbe umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Sodba je sledila današnjim zaključnim besedam, v katerih je tožilstvo za Noviča zahtevalo 25 let zapora, obramba pa oprostilno sodbo.

Popolnoma dokazano, da ni storilec

V novem sojenju, ki je trajalo nekaj mesecev, je sodni senat, ki mu je predsedoval sodnik Zvjezdan Radonjić, danes izrekel oprostilno sodbo. V obrazložitvi sodbe je dejal, da »ne samo, da ni dokazov, da je Novič kriv, ampak je popolnoma dokazano, da ni storilec«.

V postopku se je po besedah sodnika izkazalo, da Novič v času, ki ga je imel na voljo, ni mogel priti na kraj umora. Danes, še pred zaključnimi besedami, je Radonjić namreč prebral uradni zapisnik z nedavne rekonstrukcije dogajanja v času umora, ko so na terenu merili čas, ki bi ga Novič potreboval od doma do kraja umora. Merjenje je po besedah sodnika pokazalo, da bi za to potreboval od 11 do 14 minut, v realnem času, to je pred novoletnimi prazniki, ko je gneča večja, pa od 15 do 18 minut.

Tudi bazne postaje mobilne telefonije, na katere se je v času umora in po njem priklapljal Novičev telefon, ko je ta prejel in poslal nekaj kratkih mobilnih sporočil, po sodnikovih besedah ne dokazujejo obdolženčeve krivde. Nemogoče se mu zdi, da bi Novič tako rekoč s kraja umora odgovarjal na šaljiva sporočila, ki mu jih je pošiljal neznanec.

Tožilstvo je sicer za Noviča zahtevalo 25 let zapora. Tožilka Žgajnarjeva je namreč tudi v današnjih zaključnih besedah vztrajala, da je bilo Noviču očitano kaznivo dejanje v celoti dokazano.

Sodnik je med krivci za pritiske nanj navedel tudi tožilstvo

Novičev odvetnik Jože Hribernik je nasprotno v zaključni besedi zatrdil, da v petih letih na sodišču ni bilo mogoče videti niti enega dokaza o Novičevi krivdi, vsa zadeva pa da je šla mimo zdrave pameti, katere posledica je le dolgoletno trpljenje Noviča in njegove družine.

Opozoril je, da je Novič doktor kemije in da nekaj ur po dogodku zagotovo ne bi odšel na zaslišanje na policijo v plašču, v katerem naj bi domnevno moril. Na splošno je ocenil, da pri obtožbi ne gre za usodno zmoto, pač pa za načrtno odločitev organov pregona, kako namesto pravega morilca, ki ga ni bilo mogoče najti, obsoditi nedolžnega človeka.

Sodnik je med krivci za pritiske nanj navedel tudi tožilstvo, Žgajnarjeva pa vztraja, da ga je v tej zadevi res izločala, vendar, ker je ocenila, da glede na njegove izjave v samem postopku kršen videz nepristranskosti, kar je popolnoma nedopustno.

Še kazenska ovadba

Z današnjim izrekom ni bil zadovoljen niti odvetnik Jamnikove žene Kunič, ki je sodnika tudi kazensko ovadil zaradi nezakonitega, pristranskega in krivičnega sojenja. »Izid na prvi stopnji je bil absolutno pričakovan glede na način vodenja postopka s strani okrožnega sodnika Radonjića,« je dejal.

Več iz te kategorije