0 Deljenj 1335 Ogledov

Kriminalist, za katerega naj bi bil med prazniki usoden padec s terase v Istri, je bil del procesa pregona Milka Noviča

16. maj, 2019 7:00
1335 Ogledov
© Twitter

Kriminalistični inšektor NPU iz procesa zoper Milka Noviča Drago Kok je 3. maja umrl v hrvaški Istri, ko naj bi padel s terase hotela Park Plaza Belvedere v Medulinu. Največ je o Kokovi vlogi v procesu zoper Noviča pisala ena največjih poznavalk procesa pri nas, novinarka Demokracije Petra Janša. Njene zapise s sojenja Noviču, na katerem je srečala tudi Koka, smo zbrali v galeriji.

Viri: Podlegel pritiskom

Kokova smrt je zavita v vrsto skrivnosti in namigovanj. Slovenski policijski viri trdijo, da je podlegel pritiskom, ki jih je bil deležen s strani Generalne policijske uprave in Urada kriminalistične policije, podobno kot decembra njegova kolegica, policijska inšpektorica, ki je neuspešno opozarjala na nepravilnosti v policiji, potem pa na rojstni dan sodila sebi. Z grožnjami naj bi seznanil tudi Francija Kregarja, svetovalca ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja, o katerem smo pisali na povezavi.

Ministrov svetovalec ki naj bi vedel, noče pojasnjevati

Poklukarjevega svetovalca Kregarja smo včeraj pred 10. uro dopoldne prosili za pojasnila na vprašanja: – Kdaj ste bili seznanjeni z domnevnimi pritiski in grožnjami, ki sta jih vodstvo NPU in UKP izvajala na kriminalista Draga Koka?
– Kako ste ukrepali in kdaj?
– Ali ste o dogajanju seznanili ministra Boštjana Poklukarja?

Pojasnil do konca dne 15. maja nismo prejeli.

Na Hrvaškem še niso zaključili s preiskavo

In medtem ko je bila slovenska policija s pojasnili o smrti Slovenca v Istri skopa, o čemer smo včeraj poročali na povezavi, smo upoštevali njihov napotek in pojasnila poiskali pri hrvaški policiji. Policijska uprava iz Istre nam je pojasnila, da preiskava še ni zaključena, saj bodo točen vzrok smrti dale šele toksikološko-histološke preiskave, ki so bile naročene po obdukciji. Ta je pokazala, da je Kok umrl zaradi poškodb, ki jih je dobil ob padcu z balkona. Pri čemer pa so pri hrvaški policiji poudarili, da je bila izvedena kriminalistična preiskava, po kateri so izključili, da bi šlo pri Kokovi smrti za kaznivo dejanje.

Policija je vest o smrti aktivnega delavca policije Draga Koka objavila na spletni strani 8. maja. Osmrtnice so objavljene tudi na spletnih strane (Foto: policija.si in mojspletnik.ddns.net)

Razvpiti primer, pritiski in povezave

V zvezi z zadevo Novič, ki ga je sodnik Zvjezdan Radonjič aprila oprostil – pri tem pa razkril pritiske, ki so jih nanj, da bi Noviča obsodil, izvajala tako tožilka specializiranega tožilstva Blanka Žgajnar kot vodja tožilstva Harij Furlan, pa tudi zagovornik žene umrlega Jamnika Miha Kunič, sin vidnega politika pod Katarino Kresal propadle stanke LDS Jožefa Kuniča, je zoper sodnika podal kazensko ovadbo – naj bi se dogajalo tudi na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Kaj se dogaja in ali postopki res vodijo k Radonjičevi izločitvi, nam ni uspelo izvedeti, saj Marjanu Pogačniku na tri kratka vprašanja, ki jih je prejel pred 10. uro dopoldne in jih v celoti objavljamo v nadaljevanju, do konca delovnega dne ni uspelo odgovoriti.

Preveč za Pogačnika za en dan

Predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Marjana Pogačnika smo prosili za naslednja pojasnila v zvezi s statusom sodnika Zvjezdana Radonjiča:
– Ali drži, da omenjeni sodnik odslej dela le še 4 ure?
– V kolikor drži – od kdaj in na čigavo pobudo?
– Ali je prišlo od izreka sodbe v zadevi Novič do kakršnikoli sprememb v
organizaciji dela pri sodniku Radonjiču?

Mateja Jazbec je sporočila: “V zvezi z vprašanji, ki ste jih naslovili na Okrožno sodišče v Ljubljani, 15. 5. 2019, vas obveščamo, da odgovora danes do 14. ure, kot navajate, ne boste prejeli. Odgovor boste prejeli čim hitreje bo možno oziroma v zakonsko določenem roku.” Kar pomeni, da se lahko zgodi, da bodo odgovore na tri precej preprosta vprašanja zbirali tudi cel teden.

Smo pa opazili, da se na sodišču očitno večkrat fotografirajo, predsedniku sodišča Marjanu Pogačniku pa sta bili očitno dve fotografiji tako zelo všeč, da se ni znal odločiti, katero bi izbral, in ima objavljeni kar obe…

Mogoče vas bo zanimalo

21-letni motorist usoden za voznika mopeda! Policija sporočila, da je izgubil bitko za življenje
Črno
27 Ogledov
Črno
27 Ogledov

21-letni motorist usoden za voznika mopeda! Policija sporočila, da je izgubil bitko za življenje

User One - 19. avgust, 2019 16:23

Za posledicami prometne nesreče, ki se je v sredo zgodila na območju Ilirske Bistrice, je v petek v bolnišnici umrl voznik mopeda, so danes sporočili s Policijske…

Iskali so ga tudi z brezpilotnimi letalniki, a brez uspeha, dan pred praznikom poklical tujec, ki je opazil truplo…
Črno
18 Ogledov
Črno
18 Ogledov

Iskali so ga tudi z brezpilotnimi letalniki, a brez uspeha, dan pred praznikom poklical tujec, ki je opazil truplo…

User One - 19. avgust, 2019 16:05

"Preklicujemo iskanje od 18. 11. 2018 pogrešanega Uroša Šunte iz Boštanja. Pogrešanega so policisti 14. 8. 2019 našli mrtvega na snežišču pod Kredarico," je sporočila Alenka Drenik…

Gasilce klicali na pomoč na urgenco
Črno
49 Ogledov
Črno
49 Ogledov

Gasilce klicali na pomoč na urgenco

User One - 19. avgust, 2019 15:51

O izrednem dogodku, zabeležili so ga v nedeljo, poroča uprava za zaščito in reševenja. Ob 17.28 so v Bohoričevi ulici v Ljubljani na ljubljanski urgenci gasilci GB…

Več iz te kategorije

Sum utopitve v Kolpi
Črno
36 Ogledov
36 Ogledov

Sum utopitve v Kolpi

User One - 19. avgust, 2019 10:29
Danes tudi 33 °C, a popoldne ob meji nevihte
Novice
36 Ogledov
36 Ogledov

Danes tudi 33 °C, a popoldne ob meji nevihte

User One - 19. avgust, 2019 10:19