0 Deljenj 1553 Ogledov 1 Comments

IZ TISKANE IZDAJE: Mariborskim niti iz avtomobila ni treba

9. February, 2018 15:35
1553 Ogledov 1

Bralec Primož je bil na vhodu v mariborski trgovski center Europark na delovni dan v minulem tednu okoli 11.30 ure priča še enemu primeru neodzivnosti mariborskih policistov. Voznik renaulta je povozil kolesarja, ki je po bralčevi oceni kakšnih deset minut skoraj negibno ležal pred vozilom na hrbtu in čakal na pomoč. ”Ustavljali so številni vozniki, ljudje so bili pripravljeni pomagati, policije pa od nikoder. Čakali smo vsaj 10 minut. V glavi se mi je vrtela zgodba izpred nekaj tednov, ko sem v medijih bral, kako so po krvavem pretepu pri tržnici nanje čakali s fantom, ki je imel prerezan trebuh.”

Naš bralec se je znašel na prizorišču prometne nesreče in ujel policista, ki je alkotest opravil kar sede.

Primož pripoved nadaljuje: “Ko so končno pridivjali do Europarka, so bili kar v civilnem vozilu, delovalo je kot provida. PU Maribor ima sedež kakšen kilometer od kraja dogajanja. Kje so se tako obirali? Sploh pa smo vsi debelo gledali, da ni bilo v bližini nobene patrulje.”

Nenavadno se mu je zdelo tudi ravnanje policistov pri obravnavi voznika in preiskavi nesreče po tistem, ko so poškodovanega kolesarja končno umaknili s cestišča. Za volanom je v dopoldanskih urah, očitno v šoping, krenil starejši gospod. Po nesreči je po pripovedovanju deloval že tako ali tako pretresen, gotovo bi dal vse, da bi še enkrat brez nesreče prevozil tisti nesrečni izhod iz trgovskega centra.

“Policijski Jack pa se ni potrudil niti stopiti iz avta. Gospod je moral do njega, policist pa mu je skozi okno molil alkotest, kar lahko vidite tudi na fotografiji,” piše jezni Primož.

V vozilu samo en policist, a v patrulji sta bila dva
Zadevo smo seveda preverili pri PU Maribor, kjer so nam stvari prikazali v malce drugačni luči. ”Prometno nesrečo je povzročil 80-letni voznik osebnega avtomobila, ki je trčil v 54-letnega kolesarja. Slednji se je v prometni nesreči lažje telesno poškodoval. Nihče od udeležencev v organizmu ni imel alkohola. Vozniku osebnega avtomobila so policisti izdali plačilni nalog. Policista sta preizkus alkoholiziranosti in ogled kraja prometne nesreče opravila v skladu s Priročnikom za izvajanje postopkov v cestnem prometu,” je zapisal tiskovni predstavnik mariborskih policistov Miran Šadl ter v isti sapi dodal, da je iz fotografije sicer razbrati, da je v vozilu samo en policist, a v patrulji sta bila dva. ”Ker so bile vse interventne patrulje (z modro-belimi vozili) zasedene, smo na kraj napotili patruljo, ki je imela v uporabi civilno službeno vozilo.” Zakaj je do kraja dogodka potrebovala toliko časa, Šadl ni pojasnil.

 

Prvi mariborski kriminalist Robert Munda.

Kriminalist Munda poskrbi za sina, župana in direktorja.
Ne čudimo se, da v Mariboru prihaja do takšnega nezadovoljstva nad delom policije. Nenazadnje smo lanskega novembra poročali o mariborski spregi, sestavljajo jo direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač, župan Andrej Fištravec in šef mariborskih kriminalistov Robert Munda, ki se dogovori o vsem. Rezultat je, da imata direktor in župan mir, kriminalistov sin Žiga Munda pa službo. Fištravec je namreč Burnaču naročil, da ga mora zaposliti. Sicer nič nenavadnega v teh časih, če ne bi omenjenega podjetja zaradi sumljivih »in-house« pogodb preiskovala policija. Da pa župana in njegove najožje sodelavce zaradi sumov kaznivih dejanj preiskujejo kriminalisti, pa je tako že stara zgodba. Zgodi se seveda, uganili ste, nič!

 

 

Bomo sploh kdaj izvedeli, kdo je kriv za smrt mladega, komaj 25 let starega Maria?

Kdo je odgovoren za smrti mladeničev? Policija odgovorov očitno nima
Kljub napačni interpretaciji našega očividca, pa ostaja dejstvo, kar je zaslediti po družabnih omrežjih in forumih, da prebivalci štajerske prestolnice niso zadovoljni z delom tamkajšnjih policistov in najbrž zato budno opazujejo vsak njihov korak. Izpostavljajo predvsem primer Klemna Lenka (20), Petra Aplinca (21) in Domna Simoniča (20), katerih trupla so potegnili iz reke Drave. Po mestu so začele krožiti govorice, da mladeničem manjkajo vitalni organi, da jim je bila podtaknjena droga. Policija je vse navedbe odločno zanikala, v poročilih pa je bila skopa. Še bolj pa odmeva brutalen pretep v Mariboru, ki se je 7. januarja končal tragično za 25-letnega Maria Krnjića. Očividci pravijo, da je šlo za klanje, ne pa obračunavanje. Kdor je pričakoval, da bodo policisti do zdaj že razkrili, da imajo trdno za zapahi osumljenca za smrt mladeniča, se je pošteno uštel. Očitajo jim tudi, da na kraj zločina niso prišli pravočasno.

 

Več iz te kategorije