0 Deljenj 652 Ogledov

Hekerji nad politike, bombaši nad AfD

4. January, 2019 15:08
652 Ogledov

Nemški politični vrh pretresajo posledice hekerskega vdora, saj so spletni tatovi ukradli in na svetovnem spletu objavili celo vrsto osebnih podatkov vodilnih nemških politikov, tudi predsednika republike  Franka-Walterja Steinmeierja in kanclerke Angele Merkel. Hekerji so med drugim pridobili dostop do več pisem kanclerke. Do vdora, oziroma bolje vdorov, saj naj bi šlo za serijo več manjših vdorov, je prišlo med novoletnimi prazniki,  od včeraj zvečer pa poteka pospešena preiskava nemške obveščevalne službe in kriminalistične policije, ki sodelujeta tudi s tujimi obveščevalnimi agencijami. Preiskovalci sumijo, da bi lahko bili hekerji iz Rusije ali Kitajske, saj so hekerji iz teh dveh držav v preteklosti bili že večkrat vmešani v odmevne vdore v zahodnem svetu.

Za sedaj je znano, da hekerji niso vdrli v informacijski sistem nemške vlade, pač pa so vdrli preko sistema zveznega parlamenta. Tako se, po trditvah preiskovalcev, niso polastili občutljivih državnih skrivnosti, so se pa množice osebnih podatkov, kot so številke kreditnih kartic, zasebni pogovori in fotografije, ter interni strankarski dokumenti. Preiskovalci trdijo, da je med materialom, ki kroži po spletu tudi nekaj ponarejenih datotek in lažnih novic, čeprav del javnosti meni, da gre za hitro akcijo »odpravljanja škode«, da bi torej na tak način diskreditirali morebitne šokantne informacije.

Med napadenimi so vidni politiki vseh parlamentarnih nemških strank, z izjemo alternative za Nemčijo (AfD). Ta pa se je soočila z druge vrste napadom. Pred lokalnim uradom AfD v mestu Döbeln na vzhodu Nemčije, je namreč v četrtek zvečer eksplodirala bomba. Poškodovana je bila na srečo zgolj stavba, v kateri je urad stranke, človeških žrtev ni bilo. Policija je že sporočila, da so našli osumljence, bili naj bi nemški državljani, stari 29, 32 in 50 let.

Več iz te kategorije