0 Deljenj 486 Ogledov

FOTO: V Mariboru v vročem avtomobilu zaprt mlajši pes, policija priložila posnetek po rešitvi

26. julija, 2019 19:43
486 Ogledov

Miran Šadl iz PU Maribor sporoča: “Danes okoli 12.30, ko je zunanja temperatura presegala 30 °C, smo bili obveščeni, da je na parkirnem prostoru v bližini enega od podjetij v širši okolici Maribora, na soncu parkirano tovorno vozilo, v katerem naj bi se že 2 uri nahajal mlajši pes. Na vozilu so resda bila odprta okna, a na tako vročem soncu bi to lahko bilo usodno za psa. Na srečo so bila na vozilu odklenjena vrata, zato so jih navzoči odprli, spustili psa na plano in mu ponudili vodo. Pes je takoj poiskal zavetje v senci, kako vroče mu je bilo, pa bolj kot 1000 besed, pove priložena fotografija.”

Foto: PU Maribor.

“Policisti so ugotovili, da je pes leto in 5 mesec star nemški ovčar. Njegovega 60-letnega lastnika so policisti našli v bližnjem podjetju, kjer je izvajal podizvajalska dela. Ker jo je pes, zelo verjetno zaradi prisebnega ravnanja domačinov, odnesel brez posledic, bodo policisti zoper lastnika podali predlog za uvedbo postopka o prekršku drugemu prekrškovnemu organu, to je Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR),” sporoča Šadl.

Pripisal je nekaj nasvetov za ljudi:

V razgretem vozilu (pa čeprav v senci) ni odgovorno puščati “nebogljenih” oseb ali živali. Če zapuščamo vozilo za krajši čas naj pri vozilu ostane oseba, ki bo lahko v primeru nepredvidljivih situacij pomagala nebogljeni osebi ali živali. Prav tako ni odgovorno puščati v teku vozila in klime v vozilu, saj se opisane nepredvidljive situacije lahko prav tako zgodijo istočasno pa se motor vozila še dodatno pregreva.

Posameznik, ki opazi zaprto žival v zaklenjenem in zaradi visokih temperatur pregretem vozilu pravilno ravna, če o tem takoj obvesti UVHVVR ali Policijo.

Za varstvo živali je neposredno pristojna Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Zato policisti pred vstopom v vozilo praviloma preko njih poskušajo na kraju zagotoviti prisotnost veterinarja ali njihovega inšpektorja, ki bo poskrbel za žival, če to ni mogoče, pa vsaj pridobiti njihov napotek o ukrepih za zaščito ogrožene živali.

Ne glede na razlog je naloga policistov, da poskušajo čim prej izslediti lastnika živali oz. vozila in le če pri tem niso uspešni, smejo zaradi preprečitve pogina živali v vozilo vstopiti tudi z uporabo sile. To smejo storiti, ko so izpolnjeni pogoji za vstop v stanovanje in druge prostore na podlagi 218. člena Zakona o kazenskem postopku oz. 53. člena Zakona o
nalogah in pooblastilih policije, in sicer če je to nujno za varnost oziroma zavarovanje premoženja. Pri tem je treba paziti, da se pri nasilnem odpiranju vozila ne povzroča nepotrebna škoda oziroma, da način ustreza okoliščinam in nujnosti ukrepov.

Pred nasilnim vstopom v vozilo pa morajo policisti zagotoviti tudi lastno varnost in varnost drugih oseb v bližini, saj žival lahko postane tudi agresivna.

Mogoče vas bo zanimalo

FOTO: Avtocesto zaprlo, prikolica s konjema na bok
Črno
513 Ogledov
Črno
513 Ogledov

FOTO: Avtocesto zaprlo, prikolica s konjema na bok

skandal1 - 20. februarja, 2020 19:07

Današnja prometna nesreča na primorski avtocesti pred počivališčem Ravbarkomanda se je zgodila, potem ko se je kombiniranemu vozilu odpela prikolica z dvema konjema. Prikolica se je pri…

Razkrito, kaj se dogaja s Slovenci na ladji Diamond Princess: dva v Sloveniji, za ostale nimajo odgovorov
Novice
571 Ogledov
Novice
571 Ogledov

Razkrito, kaj se dogaja s Slovenci na ladji Diamond Princess: dva v Sloveniji, za ostale nimajo odgovorov

skandal1 - 20. februarja, 2020 17:21

V Slovenijo sta se zjutraj vrnila prva dva slovenska potnika z ladje Diamond Princess. Oba se dobro počutita, ob prihodu v Slovenijo so ju pristojne službe testirale…

Kadrovski načrti Marjana Šarca v odstopu: V državno službo pet pred dvanajsto tišči človeka, ki na veliko odpušča
Piškotkarji
320 Ogledov
Piškotkarji
320 Ogledov

Kadrovski načrti Marjana Šarca v odstopu: V državno službo pet pred dvanajsto tišči človeka, ki na veliko odpušča

User One - 20. februarja, 2020 17:05

Po odstopu Marjana Šarca z mesta predsednika vlade na zadnji januarski ponedeljek, po informacijah iz državnega Telekoma intenzivno potekajo kadrovanja v državne medije. Naš vir iz Telekoma…

Več iz te kategorije