0 Deljenj 2607 Ogledov

LJUBLJENČKI: Na pomoč, klopi!

3. June, 2018 9:00
2607 Ogledov

Klopi so za naše kosmatince precej neprijetna nadloga. Še posebeno zato, ker so prenašalci številnih nevarnih bolezni. Tako se na vse pretege trudimo, da bi našli učinkovito sredstvo, s katerim bi lahko zaščitili svoje ljubljenčke. 

Klopa lahko vaš kosmatinec stakne kjer koli. Če je včasih veljalo, da je treba biti previden predvsem ob obisku gozdov in tekanju po praproti, smo že večkrat slišali za primere, ko je kuža staknil klopa kar na zelenici sredi zelo urbanega naselja. Ker so klopi prenašalci nekaj nevarnih bolezni, kot sta borelija in anaplazmoza, lastniki psov veliko pozornost posvečamo iskanju ustreznih pripravkov, da bi se tem nadlegam izognili. Tako boste po različnih forumih našli številne nasvete glede farmacevtskih in kemičnih preparatov in vse do povsem naravnih sredstev. Lastniki po navadi preizkušamo več možnosti, saj psi nekaterih sredstev ne prenašajo dobro. Tipični neželeni učinki so povezani s srbečico, praskanjem in odpadanjem dlake, nekoliko redkeje pa se lahko pojavijo tudi hujši zapleti. Po drugi strani repelenti po navadi ne delujejo enako na vse pse. Vsekakor je treba biti pozoren, da različnih učinkovin med seboj ne mešate, saj lahko to povzroči hude zdravstvene težave.

Sežete lahko po insekticidnih ovratnicah, ki so morda nekoliko manj prijetne za lastnike psov v stanovanjskih prostorih. Sodobnejši pristop vključuje ampule in kapljice, ki jih nanesete na vrat oziroma med lopatice, vendar so te zelo agresivne, zato so v zadnjem času postale priljubljene tudi žvečljive tablete, ki so zelo varne in nimajo posebnih škodljivih učinkov na pse. Slabost ampul in tablet pa je pravzaprav enaka, saj klopa zastrupijo šele zatem, ko ta psa že ugrizne. Klop bo tako poginil morda šele po dveh dneh, kar je lahko že prepozno.

Večina bolezni se sicer na srečo ne prenaša takoj ob ugrizu klopa, ampak šele po nekaj urah. Zato vsekakor poskrbite za takojšen pregled svojega kužka po sprehodu. Najdenega klopa še vedno najlažje odstranite s posebnimi pincetami za odstranjevanje klopov, ki jih je najbolj imeti vedno pri sebi, ko se sprehajate s psom. Če pri psu opazite zdravstvene spremembe, brezvoljnost ter morebiti celo bruhanje ali drisko, pa se nemudoma odpravite do veterinarja.

 

POŠLJITE FOTOGRAFIJO IN OBJAVITE SVOJEGA LJUBLJENČKA: [email protected]

Pika, skobčevka, Maribor

 

(iz tiskane izdaje Škandal24)

Več iz te kategorije