0 Deljenj 1288 Ogledov

7 nasvetov za boljšo kariero

18. January, 2018 22:19
1288 Ogledov

Se pripravljate na vstop v delavsko življenje ali pa ste morda ujeti v brezpotju trenutnega  poklica? Andrew Ferebee, direktor podjetja Knowledge for Men, je v članku na Quori spregovoril o največjih napakah v poklicni karieri, ki se jim je dobro izogniti, da bi bili pri delu srečni, uspešni in zadovoljni.

Internet je močno posegel v naše delovno okolje. Tako lahko zgradite zavidanja vredno kariero že iz bloganja, ki je do nedavnega veljalo le za prostočasno dejavnost. Danes lahko s konjički zaslužite milijone. Stvari se spreminjajo tako hitro, da jih naša miselnost ne dohiteva več, zato še vedno živimo v skladu z zastarelimi prepričanji o življenju in kariernih ciljih. Zaradi tega lahko izgubite nekaj let svojega življenja in precej veliko denarja.

Ferebee je po pogovorih s številnimi, ki jim je pomagal na karierni poti, opazil zelo pogoste napake. Držite se naslednjih nasvetov, da se ne boste opekli še sami.

1. Ne poslušajte nasvetov svoje družine
Morda zveni preostro, vendar drži. Zgolj zato, ker vam vaša družina želi vse dobro, še ne pomeni, da res vedo, kaj je za vas res najboljše.

Če vam mama ali oče posredujeta karierni nasvet, ki je v nasprotju vašimi željami, jima povejte, da ju imate radi in popolnoma ignorirajte njune besede.

2. Ne počnite stvari, ki jih ne marate, zgolj zaradi denarja
Zaposlitve nikoli ne potrebujete samo zaradi denarja. V resnici je veliko lažje zaslužiti denar, kot si morda mislite. Zagotovo ni vredno sprejeti dela, ki ga sovražite oziroma lahko škoduje vašemu zdravju in odnosu z bližnjimi.

3. Vendar ne delajte le za ideale
Veliko ljudi opravlja dela v različnih dobrodelnih ustanovah in so vedno pod stresom, čeprav jim je všeč, kar počnejo.

Samo zato, ker vam je všeč, še ne pomeni, da gre za odlično karierno odločitev.

Če lahko, izberite nekaj, kar vam bo všeč, bo v skladu z vašimi ideali in lahko zaslužite toliko, da boste udobno živeli.

4. Vzemite si čas, da se boste razumeli
Morda je največja napaka med vsemi ta, če niste vlagali v vašo osebno rast in si resnično vzeli časa, da bi ugotovili, kdo ste in kaj želite od življenja, dela ter odnosov – le kako boste potemtakem sploh naredili pametne karierne poteze?

Prvi korak je samozavedanje. Če boste razumeli sami sebe, bodo tudi karierne odločitve dobile smisel.

5. Postavite se zase
Tako je, če že pet let garate in se odrekate zato, da ste nekomu prinesli dodano vrednost ter ste pri tem celo boljši od kolegov, si zaslužite povišico, napredovanje in nagrado. Pika!

 

No, večina podjetij vam je ne bo dala sama od sebe, zato morate sami poskrbeti za to. Postavite se zase, povejte šefom, koliko ste vredni, in si pridobite, kar si itak zaslužite.

6. Ne morete biti mojster za vse
Če želite biti visoko plačani in zanimivi za delodajalce, morate postati mojster pri tem, kaj počnete. Poznamo mojstre oblikovanja ali coachinga, mojstre programiranja ali prodaje, mojstre upravljanja skupin …

Seveda ste lahko dobro v več vrstah dela, vendar si morate izbrati dejavnost in jo obvladati, če hočete uspevati v današnjem gospodarstvu.

Ker pa se svet zelo hitro spreminja, pa vsekakor pripravljajte tudi na to, da boste morda morali čez nekaj let enako dobro obvladati kaj drugega.

7. Mrežite in omrežite
Nikoli ne veste, kdaj vam bo nekdo za vedno spremenil življenje. In nikoli ne boste izvedeli, kako je to, če se ne boste več družili.

Naredite načrt, da boste vsak teden srečali vsaj 3 nove osebe (v Sloveniji morda zadostuje ena) in pri tem uporabite razne krožke, seminarje, srečanja in podobno. Če boste imeli dovolj veliko mrežo poznanstev, boste morda presenečeni, kako se vam lahko življenje obrne.

 

Več iz te kategorije