0 Deljenj 1889 Ogledov

Razkrivamo, kaj je o grožnjah ministru Lebnu ugotovila policija, in katerim temam se Leben izmika

27. February, 2019 6:45
1889 Ogledov

“Prejeli smo eno obvestilo v primeru Petišovci, v katerem pa nismo ugotovili znakov kaznivega dejanja grožnje,” je Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete pojasnil ugotovitve policije na eksplicitno vprašanje ali je center za varovanje in zaščito kadarkoli obravnaval grožnje ministru za okolje Juretu Lebnu iz stranke SMC.

Policijo smo že drugič zaprosili za informacije o zadevi Leben. Pred dnevi so nam sicer že pojasnili, citiramo: “Policija v konkretnem primeru trenutno ne izvaja dodatnih ukrepov varovanja in ne varuje drugih oseb iz ministrovega kroga,” o čemer lahko več preberete na povezavi. Na center za varovanje in zaščito, ki je oddelek znotraj policije, so nas napotili tudi na Lebnovem ministrstvu, ko smo Lebnu in njegovim sodelavcem zastavili vprašanja, ki jih v celoti objavljamo v okvirju.

Vprašanja Juretu Lebnu z dne 25.2.2019

– Ali ste omenjeni komercialni televiziji informacijo, da ste vi in vaša družina varovani, posredovali Vi oziroma Vaši sodelavc?
– Kdo je ocenil, da ste ogrožni in potrebujete varovanje, če ni policija?
– Kdo naj bi varoval Vas in Vašo družino?

Odgovor: Ministrstvo za okolje in prostor je vsem medijskim hišam enako pojasnjevalo, da smo »vso dokumentacijo v povezavi z nedovoljenimi ravnanji z namenom vplivanja na uradne osebe pri vodenju oziroma odločanjem v postopkih v zvezi s projektom črpanja zemeljskega plina v Petišovcih poslali na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani ter na PU upravo v Ljubljani ter v zvezi z grožnjami obvestilo Center za varovanje in zaščito«. Za več pojasnil smo že takrat medijske hiše napotili na Center za varovanje in zaščito, taisto prosimo tudi vas. 

Kot citirano v začetku, policija znakov kaznivega dejanja grožnje ni ugotovila. Ker je komercialna televizija Pop TV pred dnevi poročala o grožnjah Lebnu in varovanju Lebna in družine, smo želeli od Lebna, oziroma njegovih sodelavcev izvedeti, ali so televizijo o napačnih informacijah obveščali oni, a na to niso dogovorili.

Zato smo Lebnu in njegovi ekipi, na ministrstvu zadolženi za komuniciranje z mediji včeraj pisali še enkrat in prosili, naj nam odgovorijo do 16. ure. Vprašanja v celoti objavljamo v okvirju.

Vprašanja Juretu Lebnu z dne 26.2.2019

Spoštovani,

pojasnila policije, v okviru katere deluje center za varovanje in zaščito smo pridobili, preden smo se z vprašanji obrnili na Vas, minister Leben.
Zato Vas sprašujemo:
– Ali ste kadarkoli v zadnjih 365 dneh najeli zasebno varovanje?
– Katero družbo za zasebno varovanje ste najeli?
– Ali ste račun poravnali sami? V kolikor niste, kdo ga je poravnal?

Pojasnil Lebna ali njegovih uslužbencev do objave članka nismo prejeli. Po informacijah vira, ki nas je napotil na raziskovanje zgodbe, gre namreč za Lebnovo piarovsko akcijo, skozi katero se želi v javnosti prikazati kot žrtev, za katero s(m)o plačali davkoplačevalci.

Še zanimivost, agencija Futura DDB iz škandala z maketo drugega tira, v katerega se je zapletel Leben kot državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo, je novembra lani, torej zgolj dva meseca po Lebnovem prihodu na ministrstvo, že dobila prvo nakazilo, težko nekaj čez štiri tisočeke, kaže Erar.

Ko je bil Leben državni sekretar na infrastrukturi, so šla nakazila ministrstva, kjer je vladal, agenciji Futura DDB tik pred lanskimi junijskimi volitvami takole.

Več iz te kategorije