0 Deljenj 3099 Ogledov

Vukovićeva, Cirman in Modic dobili poslovni naslov v imperiju trgovskega tajkuna iz Foruma 21

14. April, 2021 9:28
3099 Ogledov

Ko so pred leti pri časniku Finance v anketi spraševali, kdo je največji tajkun pri nas, je deset odstkov glasov pobral Jože Mermal. Pred njega so se uvrstili Ivan Zidar, Igor Bavčar in Boško Šrot. Prehitel je Bineta Kordeža.

Kakšen managerski manever in v kakšnih okoliščinah je izvedel Jože Mermal, je plastično v časniku Finance leta 2012 opisala Petra Sovdat. Njen zapis o Mermalu in njegovih povezavah z Milanom Kučanom objavljamo v okvirju na dnu strani. Danes je Jože Mermal formalno z olastninjeno družbo povezan tako, da je nadzornik družbe BTC (Blagovno trgovinski center d.d.).

Če boste ime Jože Mermal vtipkali v isklanik portala Necenzurirano, boste dobili tri zadeteke:

  1. V prvem je Jože Mermal omenjen kot potencialni kandidat levice za mandatarstvo.
  2. V drugem kot nadzornik Krke.
  3. Tudi v tretjem je Mermal omenjen v kontekstu nadzorništva v Krki.

 

Se je pa zanimiva povezava med družbo Providentia, ki izdaja spletni portal Necenzurirano, pojavila konec marca v poslovnih registrih. Družba se je namreč preselila na naslov Ameriška 3. To je je zgradba v BTC, v kateri je lastnik vseh poslovnih prostorov družba Blagovno trgovinski center d.d., razkriva zemljiška knjiga. Večinski lastnik Providentie je sicer javnosti še vedno manj znan Nejc Rozman iz Domžal, petinski pa Modic, ki je tudi direktor.

Na nenavadne davčne prakse družbe Providentia je pred časom že opozoril davčni svetovalec ddr. Rok Snežić.

 

Petra Sovdat je v Financah leta 2012 o Mermalovem menedžerskem odkupu v članku Mura in dih stricev iz ozadja med drugim zapisala:

“Na vrhu piramide ljudi, ki so v zadnjih letih delovali iz ozadja, se je vedno omenjal nekdanji šef slovenske partije in nato prvi predsednik Milan Kučan. O tem je nekdanji novinar in urednik Danilo Slivnik napisal tudi knjigo Kučanov klan. Kot je v kolumni napisal kolega Stanislav Kovač: »Do leta 2004 smo imeli v Sloveniji neformalno vladavino Kučanovega klana. Šlo je za tranzicijsko simbiozo Kučanove kapitalske, politične, družbene in medijske elite na eni strani ter vladajočega političnega dvojca LDS in SD na drugi. Delovanje Kučanovega klana je temeljilo na močni lastniški vlogi države v gospodarstvu, zaprtosti pred tujim kapitalom, zakulisni moči vplivnih posameznikov in vladavini razvpitega nacionalnega interesa.«

Tik pred nepričakovanim padcem vladavine LDS leta 2004 je Kučan ustanovil Forum 21, v katerem so se zbrali vsi najpomembnejši direktorji, ki jih je nastavila politika. Večina družb je bila takrat še v večinski državni lasti, nekdanji predsednik, Kučanov naslednik Janez Drnovšek, namreč direktorski privatizaciji ni bil najbolj naklonjen. Med redkimi, ki jim je »dovolil« menedžerski odkup, je bil Jože Mermal iz BTC, ki je prevzem speljal leta 2002.”

Več iz te kategorije