0 Deljenj 1736 Ogledov

Balkan se smeji Katičevi, Švarc-Pipanovi in Stojinu: moški, ki jim je pobegnil iz zapora pojasnil, kako mu je pomagal tetrapak od mleka

10. January, 2019 1:47
1736 Ogledov

Kaj počne ekipa Marjana Šarca, ki vodi ministrstvo za pravosodje? Nič koristnega, kaže pogled na spletno stran ministrstva, kjer objavljajo sporočila za javnost. Ministrica Andreja Katič in državna sekretarja Dominika Švarc Pipan, ki se je po nastopu funkcije izkazala zlasti z (ne prav pronicljivim in za državo koristnim) tvitanjem in Gregor Strojin hodijo po slovesnostih in sprejemajo delegacije, medtem pa so slovenski zapori – dva zapornika sta tik pred koncem leta 2018 pobegnila iz koprskega zapora – zasloveli po Balkanu.

Za srbski Kurir je o tem, kako iz slovenskega zapora pobegniti z opazovanjem paznikov, ki se jih zlahka za nos potegne s tetrapakom od mleka, potrebuješ pa še rjuho, spregovoril Damnjan Mitrović. Celotno izpoved lahko v originalu preberete na povezavi, na tem mestu pa povzemamo šokantno izpoved, kako zlahka sta Mitrović in Dragan Milosavljević pretentala slovenski zaporniški sistem. Šef uprave za izvajanje kazenskih sankcij je Jože Podržaj, uprava pa sodi pod ministrstvo za pravosodje.

Mitrović je povedal, da je v zaporu sprevidel, da ga bodo izročili Srbiji, zato je pričel načrtovati pobeg: “Z Milosavljevićem sva si najprej pričela zapisovati premike paznikov in njihove navade. Kasneje so nama prek zaporniškega zidu dostavili pile. Z njimi sva petdeset dni počasi rezala rešetke celice, kar sva prikrila tako, da sva zvezala vrvi in napeljala vrv za sušenje perila, da pazniki niso opazili. Nekajkrat so vstopili v sobo, a midva sva pile hranila v tetrapaku od mleka, ker sva vedela, da zaradi folije nanje vedno reagirajo detektorji kovin, pa jih nihče ne preverja.” Z delom sta končala v noči z 29. na 30. december.

In potem akcija: “Na dvorišče sva se spustila s pomočjo rjuhe. Tam sva našla kontejnerje, ki sva jih postavila enega na drugega, jogi, ki sva ga našla, pa sva naslonila na žico, ki je ostra kot britvica. To sva naredila tako, da se nisva porezala. Najprej sem se vzpel jaz, potem pa sem s pomočjo rjuhe dvignil še Milosavljevića- Vzpela sva se na stražarsko hišico, z nje pa sva se s pomočjo te iste rjuhe spustila na cesto. Jaz sem si na žici porezal roke, poškodoval kolk, moj cimer pa nogo, ker nisva dobro padla.

Srba Damnjan Mitrović in Dragan Milosavljević sta slovenskemu pravosodju pobegnila z opazovanjem paznikov, ob pomoči tetrapaka za mleko in rjuhe.

Ko sta bila na svobodi, sta se ločila. Mitrović je odpešačil v Italijo, kjer ni nobene mejne kontrole, potem pa tam vzel taksi in se odpeljal v Ferrarro, kjer živi z družino. Tam se je takoj prijavil policiji.

O Srbih, ki sta pretentala slovenske pravosodne organe, so se razpisali tudi hrvaški mediji, eden od velikih naslovov, objavil ga je Večernji list, v nadaljevanju.

Več iz te kategorije