0 Deljenj 1706 Ogledov

Društvo novinarjev, ki širi lažne novice: Ne znajo, ne zmorejo preveriti ali preprosto namerno lažejo?

1. June, 2020 8:00
1706 Ogledov

Pred dnevi, bil je še maj, se je moral minister za kulturo Vasko Simoniti v parlamentu na zasedanju odbora za kulturo soočati z neresnicami, ki so jih kot resnice skušali uveljaviti v Društvu novinarjev Slovenije, ki ga vodi Petra Lesjak Tušek. Zasedanja odbora sta se udeležili Lesjak Tušekova in Špela Stare, generalna sekretarka društva. Na dnevnem redu je bila pomoč lokalnim in regionalnim radiem.

Zapis na spletni strani Društva novinarjev Slovenije. Vir: Posnetek strani.

Lesjak Tušekova in Staretova sta se poslancem pridružili, da bi zagovarjali javni protest, ki ga so ga v društvu na javnost naslovili že konec aprila. Izsek iz sporočila v okvirju, v celoti pa ga najdete na dnu strani, v njem pa je tudi danes, ko je še junij, še vedno zapisana netočnost/laž, ki sta jo društveni funkcionarki Lesjak Tuškova in Staretova forsirali tudi v parlamentu. In sicer, da naj bi Švedska za pomoč medijem namenila 200 milijonov.

Pri čemer pa sta visoki funkcionarki novinarskega društva Lesjak Tuškova in Staretova zamolčali, da ni šlo za evre, pač pa švedske krone. Kar se lahko prepričate tudi na posnetku v okvirju, ki smo mu dodali googlov prevod. Seveda dopuščamo možnost, da zastopnici novinarskega društva podatka nista znali preveriti. Ali pač nimata kapacitete, da bi tako ravnali, saj morebiti sploh ne vesta, da na Švedskem uporabljajo krone, ne pa evrov. Ker seveda je opcija tudi, da sta vedeli, se zavedali, ampak sta to pomembno informacijo, ki pomeni 180 milijonov evrov razlike, o čemer si lahko prepričate v posentku pretvornika valute s spletne strani agencije Spirit, preprosto zamolčali. Ker je pač 200 milijonov slišati res ogromno, čeprav je to v valuti, o kateri sta govorili, “le” 19 milijonov evrov.

Minister Simoniti je na napako/laž Društva novinarjev Slovenije v parlamentu opozoril, a, zanimivo, mediji o tem niso poročali. In Lesjak Tušekova se je nato sicer posipala s pepelom, a seveda spet napadla. Pa še nekaj, društvo od države ZAHTEVA, da medijem nameni denar. Zato jih je minister Simoniti pozval, naj povedo, komu je treba v proračunu vzeti, da bi dali medijem.

Več iz te kategorije