0 Deljenj 1676 Ogledov

Skriti “biseri” v Odlazkovih kranjskih mlinih

13. January, 2023 9:46
1676 Ogledov

 

V senci velikih poslov povezanih z vrnitvijo podjetja Salomon, ki jih izvaja razvpiti medijsko smetarski tajkun Martin Odlazek, se tiho in skrito od oči javnosti razpleta zgodba na pogorišču nesrečnega kranjskega mlina, v kateri osrednjo vlogo ima Martinov mlajši brat Marko Odlazek.

Spomnimo. 16. marca 2022 je prek svojega podjetja Medeja d.o.o. kupil Majdičev mlin. Nato ga je 22. junija 2022 prodal novo ustanovljenem projektnem podjetju Naš mlin d.o.o., v katerem je bil Odlazek solastnik skupaj s hčerko Evo in Sebastjanom Zupancem, direktorjem Zbornice komunalnega gospodarstva. Glede na to, da se Odlazkovi ob vseh svojih številnih poslih ne ukvarjajo z mlinsko dejavnostjo, še manj pa z ohranjanjem kulturne dediščine, je jasno, da je šel Marko Odlazek v nakup Majdičevega mlina z namenom pridobitve gradbenega dovoljenja za izgradnjo večjega števila dobičkonosnih stanovanj za trg na tej prestižni kranjski lokaciji.

Resna ovira na poti do uresničitve tega donosnega posla je bilo dejstvo, da je Majdičev mlin zaščiten kot del kulturne dediščine, zato ga država ni pustila porušiti, posledično so bile možnosti za pridobitev gradbenega dovoljenja praktično nične. Potem ko je mlin »po naključju« pogorel, so Odlazkovi načrti postali še kako realistični. Preostalo je le še to, da se umirijo strasti in prah okoli požara in nastale škode poleže ter čim bolj nemoteno pride do gradbenega dovoljenja.

Notarka Polka Bošković iz Kopra je zahtevo za vpis lastništva vložila šele 27. septembra 2022, dan po izbruhu požara, ki je odnesel Majdičev mlin. Zoper sklep o vpisu lastništva se je po svojem pravnem zastopniku pritožil denacionalizacijski upravičenec, hkrati pa je Odlazkova partnerica Boškovićeva na sodišče vztrajno pritiskala z zahtevami za vpis lastništva na zadnjega pridobitelja mlina.

Odlazkove načrte so upočasnili tudi vse bolj glasni oškodovani sosedje, prebivalci Kranja in pristojne inštitucije. Lastnike mlina so pozivali, da naj se že enkrat lotijo sanacije pogorišča in odprave škode. A kljub nevarnemu pogorišču v središču Kranja in odločbi Ministrstva za okolje in prostor z dne 7. oktobra 2022, s katero je gradbena inšpektorica Odlazku ( Medeji d.o.o) prepovedala razpolaganje z nepremičnino in odredila tudi sanacijo pogorišča, je Odlazek vse skupaj gladko ignoriral in se obveznostim izmuznil s prenosom lastnine na drugo podjetje. Tako je 22. oktobra 2022 Naš Mlin d.o.o preimenoval v Savski biser d.o.o ter ga istočasno »prodal« in prepisal na »novega« lastnika. Bor Zgonc je v Ajpesu naveden kot direktor in lastnik podjetja.

Kdo je Bor Zgonc, zadnji v verigi lastnikov Majdičevega mlina? Splošno znano dejstvo je, da se Marko Odlazek poleg nepremičninskih poslov zadnjih nekaj let ukvarja tudi z gradbeništvom. Znano je tudi, da iz ozadja vodi podjetja TEAMBAU d.o.o. in TEAMBAU SI d.o.o. (bivši NOIRAM). Iz vpogleda v sodno poslovni register izhaja, da je direktor TEAMBAU Boštjan Bizjak, nekdanji kandidat za župana Postojne in nekdanji v.d. Kobilarne Lipica.

V času, ko se je Boštjan Bizjak leta 2010 (prvič) potegoval za župana Postojne, je imel polno podporo svojega političnega in osebnega prijatelja Bora Zgonca, ki ga je kasneje ustoličil kar za uradnega predstavnika Kobilarne Lipica za dobo štirih let.

Boštjan Bizjak je po Lipici odšel na manj odmevna delovna mesta v gospodarstvu, a z referencami pri Žiher d.o.o (montažne hiše) si je očitno pridobil zaupanje Marka Odlazka do te mere, da ga je ta postavil za direktorja svojih gradbenih podjetij. Nazadnje je Bizjak tudi Bora Zgonca povezal z Odlazkom, ki mu je najprej (kot najemniku v eni od svojih številnih nepremičnin) zagotovil streho nad glavo in obenem poskrbel zanj te ga razbremenil dolgoletnih finančnih skrbi. Z večkrat blokiranimi tudi poslovnimi računi naj bi bil Bor Zgonc (med prijatelji in znanci ter po trditvah bivših sodelavcev iz Lipice) znan predvsem po izposojanju denarja, menda celo za najemnine in položnice, in to tudi v času, ko je bil uradni predstavnik Kobilarne. Še do pred kratkim do grla v dolgovih in s številnimi izvršilnimi postopki, kjer nastopa izključno kot dolžnik, si je Bor Zgonc s pomočjo Boštjana Bizjaka pridobil zaupanje Marka Odlazka do te mere, da mu je ta prepustil lastništvo in vodenje podjetja Savski biser, na katerega je vpisana nepremičnina brez kupnine za zemljišče in očitno le za čas, dokler se ne poleže prah zaradi požara in zahtevkov po sanaciji škode.

Zgonc bo lastnik pogorišča do trenutka, ko bo ta projekt s pridobitvijo gradbenega dovoljenja postal donosen. Tedaj se bo Odlazek odločil ali bo gradil sam ali pa projekt le dobro vnovčil. Manever s prikrivanjem pravega lastnika je namenjen temu, da bodo postopki glede pridobitve gradbenega dovoljenja izpeljani čim hitreje in s čim manj »rompompoma«, ki ga povzroča kakršna koli povezava z razvpito družino Odlazek.

In še nekaj razlogov te očitno fiktivne prodaje zemljišča. Ob vsem navedenem naj bi Marko Odlazek sebe, svoje premoženje in zveste sodelavce poskušal čim bolj obvarovati pred morebitnimi postopki, tako civilnimi – odškodninskimi, kot tudi kazenskimi oziroma tistimi vezanimi na preverjanje legalnosti poslov. Tudi zaradi tega je, med drugim, Odlazek dva tedna po »naključnem« požaru vse nepremičnine v lasti Medeje d.o.o. zavaroval tako, da je na njih vpisal hipoteko v višini kar 450.000 evrov v korist Teambau.si d.o.o. Tisti, ki poznajo Odlazkove poslovne metode so prepričani, da bo te iste nepremičnine v lasti Medeje d.o.o. v nadaljevanju prenesel na neka druga, z njim povezana podjetja, in s tem Medejo »počistil« do te mere, da bo zrela le za likvidacijo, kar pomeni, da pa bi se vsi, ki imajo kakršne koli zahtevke do tega podjetja, lahko obrisali pod nosom.

Boškovičeva je po podaji predloga za vpis lastninske pravice izvajala hude pritiske na sodišče, ki so očitno bili tako prepričljivi, da ji je sodišče ugodilo in odločilo v prid Odlazku ter nepremičnino vpisalo na Savski biser d.o.o. in od tu dalje denacionalizacijski upravičenec lahko upa le, da vsaj Višje sodišče, ki bo obravnavalo pritožbo zoper vpis, ne bo popustilo pritiskom Odlazkove notarke.

Dejstvo je, da bo zgodba Majdičevega mlina z vpisom lastništva na Savski biser d.o.o. (v kolikor bo Višje sodišče potrdilo vpis) in po poteku enoletnega izpodbojnega roka glede prenosa lastništva dokončno zaključena. Kdo od pristojnih bo, če sploh ukrepal? In ali se bodo s tem ustavila ugibanja o morebitnih povezavah med vzroki požara in gradbeno- naložbenimi načrti mlajšega Odlazka, ki mu je požar, odprl prosto pot za pridobitev gradbenega dovoljenja pri donosnem nepremičninskem projektu?

 

P. T. (Demokracija)

(Foto: arhiv Demokracije)

Več iz te kategorije