0 Deljenj 1766 Ogledov

Arman Koritnik (direktor TEŠ) in dokazi: Komaj prišel iz zapora, že kradel in ponarejal

27. marec, 2018 8:11
1766 Ogledov

Direktor Teša kradel po osnovnih šolah in si prislužil eno leto zapora – pred tem pa je zlorabil uradni položaj, zaradi česar je moral za pet mesecev v zapor. Objavljamo dokaze.

Potem ko smo v Škandalu24 razkrili, da ima Arman Koritnik, direktor Teša, arestantske izkušnje, se je oglasil z zahtevo za objavo popravka, češ da nikoli ni bil zaprt, kar smo takrat tudi objavili ter pripisali, da se veselimo srečanja na sodišču, s katerim nam je zagrozil, saj smo pisali resnico. Svoj zahtevek za popravek nam je poslal kar prek odvetniške družbe Pirc Musar & partnerji ter tako poskušal cenzurirati naš medij tudi prek sodišča. Vendar pa se nam je uspelo dokopati do sodbe, ki potrjuje, da je bil Arman Koritnik obsojen na enotno kazen šest mesecev zapora.

Temeljno sodišče v Ljubljani ga je zaradi ponarejanja in tatvine obsodilo na eno leto zapora. Na kazen se je pritožil, Vrhovno sodišče v Ljubljani pa je nato njegovo kazen znižalo na 6 mesecev zapora.

V sodbi, pod katero je podpisana predsednica senata sodnica Tanja Lavtar, je zapisano, da je Temeljno sodišče v Ljubljani razsodilo, da je obtoženi Arman Koritnik kriv, »ker je uporabil ponarejene varnostne papirje, izdane na podlagi Zveznega zakona o čekih, in sicer je na škodo Dušana Škaličkija, kateremu je dne 25. 1. 1991 v času med 17.00 in 19.00 uro vzel in si prilastil v garderobi osnovne šole Alojz Hohkraut v Trbovljah pet blanketov čekov tekočega računa LB TB Zasavje«. A ni bilo ugotovljeno le, da je imel sedanji direktor Teša predolge prste, ampak tudi to, da je čeke tudi uporabil – še istega dne, ko je kradel, je en ček unovčil na bencinskem servisu v Trbovljah in se še lažno podpisal z imenom Alojz Jarc. Pet dni pozneje je Arman Koritnik odkorakal v trgovino z elektroinstalacijami in tam nabavil daljinski telefonski aparat znamke Panasonic in 20 metrov telefonskega kabla, svoj nakup pa je zopet »plačal« z ukradenim čekom. Očitno ima Koritnik bujno domišljijo, saj se je pod ta ček lažno podpisal z imenom Ivo Hauptman. V tem času pa je, kot kaže, porabil že vso gorivo, ki ga je z ukradenim čekom nabavil pred petimi dnevi, saj je potem, ko je nakupil telefon in kable, zopet zapeljal na bencinski servis, tokrat v Zagorju ob Savi, unovčil ukradeni ček in se podpisal kot Ivo Hauptman. To ime je zopet uporabil 11. februarja 1991, torej dobih deset dni pozneje, ko je spet zapeljal na bencinski servis, tokrat v Litiji. Očitno je, da je skrbno izbiral lokacije bencinskih servisov, da ga ne bi ujeli. No, v Litiji pa je poleg goriva na ukradeni ček vzel še akumulator in verige. Tudi tokrat se je podpisal kot Ivo Hauptman.

Arman je bil v zaporu vsaj enkrat – ko ga je zaradi zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic pravnomočno obsodilo sodišče v Kopru.

Omenjena sodba pa razkriva, da ni oškodoval le Škaličkija, temveč tudi Roberta Abdiča, ki ga je okradel marca istega leta – prav tako v osnovni šoli (tokrat v OŠ Tončke Čeč v Trbovljah) v večernem času. Ukradel mu je devet blanketov čekov in se le en dan po kraji, tako ugotavlja sodba, odpeljal na bencinski servis v Zagorju ob Savi. Tokrat se je lažno podpisal z imenom Jani Medved. Še isti dan se je zapeljal v trgovino in si tam nabavil športna oblačila ter za plačilo podpisal ukradene čeke – tudi tokrat kot Jani Medved. Že tri dni pozneje je zopet moral po gorivo – tokrat v Ljubljano. Spet je unovčil ukradene čeke in se podpisal kot Jani Medved. No, z ukradenimi čeki ni hodil le po gorivo, ampak tudi po živila – ko je nabavljal v ABC Pomurki, se je tako podpisal z nečitljivim imenom.

Armanu Koritniku pa niso dišali le čeki, ampak tudi gotovina in vstopnice. Tako je prvemu oškodovancu ukradel še 3.500 SIT ter šest vstopnic Košarkarskega kluba Hrastnik. Obtožnica ga je torej bremenila kaznivega dejanja ponarejanja vrednostnic in kaznivega dejanja tatvine. Sodišče je nato razsodilo, da dobi zaradi ponarejanja 10 mesecev zapora, za tatvino pa šest mesecev, a je dobil enotno kazen – eno leto zapora. Prav tako je bil dolžan plačati stroške kazenskega postopka.

Vendar pa to še ni vse. Omenjena sodba na koncu omenja, da je bil direktor Teša Arman Koritnik v preteklosti že obsojen, in sicer na Temeljnem sodišču Koper, zaradi zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, in sicer na pet mesecev zapora. Zaporno kazen je prestajal za arestantskimi rešetkami, odpuščen pa je bil 1. 10. 1990, torej le tri mesece preden je začel s krajami po osnovnih šolah. Njegova kazen je bila sicer v celoti prestana 11. 12. 1990, tudi v tem primeru pa je šlo, tako kot pri ponarejanju in tatvini čekov, za dejanje iz koristoljubnosti. Sodba ne dopušča razlaganja, da je bil Koritnik nedolžen ali da bi ga obsodili po krivem oziroma s pomanjkljivimi dokazi, saj na peti strani sodbe piše: »Iz analize zbranih dokazov, predvsem pa iskrenega zagovora obtoženca, so obtožencu vsa dejanja pod obtožbo dokazana.« Očitno je, da je takrat vse priznal, danes pa zanika. Naravnost bizarno pa je, da sta na sodišču Arman Koritnik in njegova odvetnica Nataša Pirc Musar od urednice Škandala24 Marjance Scheicher zahtevala, da se mu le-ta opraviči. Za kaj? Za objavljeno resnico?

Prepolovljena kazen
Arman Koritnik se je na sodbo Temeljnega sodišča v Ljubljani pravočasno pritožil, Višje sodišče v Ljubljani pa je nato odločilo, da se »obtožencu izreče namesto zaporne kazni pogojna obsodba z najdaljšo možno preizkusno dobo«. Senat, ki mu je predsedoval sodnik Anton Žitko, mu je nato izrekel enotno kazen šest mesecev zapora.

 

(iz tiskane izdaje Škandal24)

Mogoče vas bo zanimalo

Če prepoznate tega moškega, takoj pokličite policijo
Črno
16 Ogledov
Črno
16 Ogledov

Če prepoznate tega moškega, takoj pokličite policijo

skandal1 - 11. december, 2019 17:23

Moški na sliki je 17. novembra, okoli 14. ure vlomil v 5 pisarn in 2 stanovanji na Strossmayerjevi ulici v Mariboru. vendar od nikoder ni odtujil ničesar, je…

Tragične posledice prometne nesreče: ugasnilo je življenje
Črno
18 Ogledov
Črno
18 Ogledov

Tragične posledice prometne nesreče: ugasnilo je življenje

User One - 11. december, 2019 17:16

"Včeraj, nekaj čez pol deseto uro dopoldne, se je v Celju zgodila prometna nesreča, zaradi posledic katere je danes v celjski bolnišnici umrl 83-letni kolesar," sporoča Milena…

Angelika Mlinar bi rada v slovensko vlado, še vedno pa se predstavlja kot političarka avstrijske stranke
Bulvar
9 Ogledov
Bulvar
9 Ogledov

Angelika Mlinar bi rada v slovensko vlado, še vedno pa se predstavlja kot političarka avstrijske stranke

User One - 11. december, 2019 17:08

Angelika Mlinar, ki jo predsedniku slovenske vlade Marjanu Šarcu Stranka Alenke Bratušek predlaga za svojo že tretjo kandidatko v letu in pol delovanja vlade - Marko Bandelli…

Več iz te kategorije