0 Deljenj 627 Ogledov

IZ TISKANE IZDAJE: Insajder v službi lobističnih interesov

8. marec, 2018 8:00
627 Ogledov

Po srednji šoli ni končal nobene več. Pa ima o šolstvu in izobraževanju zelo veliko povedati. Pred dnevi je Dejan Steinbuch, kolumnist, katerega zaščitni znak so v javnih nastopih kosi prhljaja, ki snežijo po obleki, ugotovil, da smo na področju visokega šolstva popolna periferija. Bo že vedel, dobro obveščeni pravijo, da je že drugo desetletje obtičal v prvem letniku ljubljanske pravne fakultete.

Dejan Steinbuch je Ta trenutek spremenil v Insajder. Gre za imeni portala, kjer je v službi. Ta trenutek so insajderji prepričani, da po propadu Gibanja odgovornih, ki ga je ustanovil skupaj z nekdaj vidnim politikom drugega ranga slovenske scene (morebiti se ga spomnite s fotografij, ko je nosil denarnico in telefon Katarini Kresal ali Alenki Bratušek?), danes pa svetovalcem v državni NLB Matijo Sevškom, Steinbuch kot sopotnik in nič kaj skriti podpornik Marjana Šarca ponovno skuša stopiti v vplivno politično sfero po svoj piškotek. Steinbuch med insajderji slovi po piškotkarstvu, zlasti brezplačnem obiskovanju kulturnih prireditev z novinarsko izkaznico, zaradi česar niti ni nenavadno, da se s Šarcem poznata.

Dejan Steinbuch se vrača v politiko, so prepričani insajderji. Z novinarsko izkaznico je brezplačno obiskal na desetine kulturnih prireditev in letos stavi na imitatorja Marjana Šarca.

Insajder znanega lobista

Med insajderji na slovenski politični sceni pa Steinbuch velja za piškotkarja lobista Francija Zavrla Delića. Da gre tudi za osebno bližino, smo razkrili v prvi številki revije Škandal24, saj so naši viri poročali, da je bil med povabljenci na Zavrlovi poroki z Anuško Delić Zavrl, novinarko Dela, ki je za slovenski trg prevajala razvpite Panamske dokumente, davčni strokovnjak Ivan Simič pa je odkril, da ji v praksi ne gre tako dobro kot v teoriji, saj je tudi lastnica zasebnega podjetja, ki ima že približno dvesto dni blokirane račune.

Prav Zavrl naj bi pred dnevi predsedniku vlade Miru Cerarju svetoval udeležbo v Tarči, kjer so ga postavili poleg Šarca in na ekranu je bilo skorajda videti, kako od napetega premierjevega obraza glasovi preskakujejo na imitatorjevega.

V poslu mu ni šlo

Tudi Steinbuch ob novinarski karieri preizkuša svojo srečo v poslu, a brez posebnega uspeha. Junija 2015 je pod svojim imenom odprl s.p., a je poslovanje lani poleti zmotila rezervacija na tekočem računu. Leta 2016 je ustanovil zavod za raziskovanje, izobraževanje, svetovanje in terapijo Inštitut Vita Bona, ki ima sedež v Sevnici in nima zaposlenih. Leta 2013 je ustanovil tudi podjetje za obratovanje spletnih portalov NSM, ki tudi nima zaposlenih.

V številnih poslih se je Steinbuch preizkusil v zadnjih letih, a od njih očitno ne more živeti.

Trenutno je Steinbuch v službi tajkunsko – lobistične naveze, v lasti katere je podjetje Unep poslovno svetovanje, ki izdaja zgoraj omenjeni portal fluidnega imena. Eden od lastnikov Unepa je razvpiti nekdanji partner (nekdanje Zavrlove) agencije Pristop Andrej Drapal, ki se je leta 2012 znašel v policijskem pridržanju, ko so preiskovali projekt Pomurje, v katerega je bil vpleten skupaj z državnim sekretarjem, članom SD Andrejem Horvatom, in lastnikom Večera Urošem Haklom. Tožilstvo je zaradi milijonskega oškodovanja pri porabi državnega premoženja leta 2015 zahtevalo sodno preiskavo. Drugi, tako kot Drapal manjšinski lastnik, je Branko Pavlin dolgoletni operativec iz obveščevalsko-tajkunskega imperija Bojana Petana.

Branko Pavlin je leta služil obveščevalsko-tajkunskemu lastniku Bojanu Petanu. Zdaj Steinbuch služi Pavlinu.

Četrtinski lastnik Unepa je podjetje I. R. V. Investicije, Razvoj, Vodenje d.o.o., ki je v večinski lasti dolgoletnega direktorja Pro Plusa, ki je kasneje odlično služil tudi kot šef Telekomove televizije Marijan Jurenec (pet odstotkov je v lasti njegove žene Bojane). Največji, 71-odstotni lastnik podjetja Unep pa so KS naložbe, delniška družba, ki jo je prek ciprskega podjetja Kalantia Limited leta 2010 prevzel privatizacijski mogotec Igor Lah. Leta 2014 se je znašel v pridržanju ob policijski preiskavi zaradi suma oškodovanja upnikov podjetja Liko Vrhnika. Lah je sicer leta 2015 skušal kupiti časopisno hišo Delo.

Mogoče vas bo zanimalo

Belgijski časopis raztrgal znano slovensko političarko
Novice
2 Ogledov
Novice
2 Ogledov

Belgijski časopis raztrgal znano slovensko političarko

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 14:01

Evropska komisarka Violeta Bulc iz vrst Cerarjeve Stranke modernega centra s svojo lenobo in nedelom sramoti Slovenijo, namesto nje je delo, za katerega je pristojna, morala opraviti…

Policisti prijeli osumljenca, ki je v četrtek ustrelil žensko
Črno
4 Ogledov
Črno
4 Ogledov

Policisti prijeli osumljenca, ki je v četrtek ustrelil žensko

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 11:31

Ljubljanski kriminalisti preiskujejo kaznivo dejanje, ki se je včeraj dopoldan pripetilo  v naselju Papeži, v katerem je bila ena oseba (ženska) poškodovana s strelnim orožjem. Policisti so…

Namesto gobe zagledal bombo
Novice
4 Ogledov
Novice
4 Ogledov

Namesto gobe zagledal bombo

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 10:42

V gozdu na Bukovem vrhu je gobar včeraj našel staro  ročno  bombo.  Najdba je prijavljena policiji, kraj najdbe pa je bil zavarovan do prihoda strokovnjakov, ki so…

Več iz te kategorije

Šok! Vdrli v stanovanje, v njem pa mrtev človek!
Črno
8 Ogledov
8 Ogledov

Šok! Vdrli v stanovanje, v njem pa mrtev človek!

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 5:08
Kiksi ustvarjalcev Simpsonovih: Napake opažene šele po 23 letih
Rumeno
12 Ogledov
12 Ogledov

Kiksi ustvarjalcev Simpsonovih: Napake opažene šele po 23 letih

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 5:04
2Cellos: Z nevihto napovedujeta novo poglavje v življenju
Rumeno
7 Ogledov
7 Ogledov

2Cellos: Z nevihto napovedujeta novo poglavje v življenju

Marjanca Scheicher - 21. september, 2018 4:59