0 Deljenj 4151 Ogledov

IZ TISKANE IZDAJE: Biznis Anuške Delić – 400 dni blokad

22. January, 2018 8:27
4151 Ogledov

Podjetje Delićeve je v začetku lanskega decembra končalo v blokadi.

Novinarka časnika Delo Anuška Delić Zavrl je tudi zastopnica in polovična lastnica Delič-Kentauros & Co., podjetja za storitve, d. n. o. Čeprav se skuša prikazati kot poznavalka za razkrivanje spornih nančnih operacij, pa ima Delićeva od 27. decembra lani, že več kot dva tedna torej, blokiran tekoči račun.

Glede na specialnost novinarke, razkrivanje izvora kapitala, ob pogledu v javno dostopne evidence njenega podjetja v oči bode rubrika izvor kapitala, saj je edini dostopni podatek oznaka »n. p. (ni podatka, op. p.).«

V rdečem že leta

Poslovanje podjetja Delićeve v praksi: rdeče

Blokada podjetja, ki ga ima novinarka še iz časa pred poroko z razvpitim lobistom Francijem Zavrlom (svojemu priimku je dodal tudi njenega − Delić), ni novost. V zadnjih dveh letih je bilo blokirano kar 203 dni, od leta 2011 pa več kot 400 dni. Solastnik podjetja, ustanovljenega leta 1995, je brat Delićeve Niko. Aplikacija Komisije za preprečevanje korupcije Erar pa pokaže, da sta Delićeva in brat v začetku posle iskala tudi pri proračunskih porabnikih. Nista zaslužila veliko, skupaj nekaj več kot dva tisoč evrov, poslovala pa sta z Radiotelevizijo Slovenija in SNG Opera in balet Ljubljana.

Simič je po objavi Panamskih dokumetov v reviji Denar objavil Rajski cenik, ki ga povzemamo na fotografiji.

Nekdanji direktor davčne uprave in odgovorni urednik revije Denar Ivan Simič je na davčnem blogu po odkritju blokade objavil deset vprašanj, ki jih je naslovil na Delićevo. Med drugim ga je zanimalo, zakaj ima podjetje blokiran račun, zakaj ne ustvarja prihodkov in s tem v Sloveniji ne plačuje davkov, pa tudi, ali se ji ne zdi moralno sporno, da ima kot raziskovalna novinarka blokiran transakcijski račun. Večina od desetih vprašanj je ostala neodgovorjena. Delićeva trdi, da je bila v podjetju »aktivna le od leta 2002 do leta 2005, od takrat pa z njim upravlja izključno njegov solastnik in brat Niko Delić.« Delićeva, ki razlogov za blokado podjetja ni znala ali želela pojasniti, je napovedala, da bo svoj, kot se je izrazila, »pasivni« delež v kratkem prenesla na nekoga drugega. Davčni strokovnjak Simič pravi, da v tem primeru ni mogoče govoriti o pasivnem deležu, saj zastopa to podjetje. Še več, vprašanja je v maniri kakšnega politika, ki se želi otresti novinarjev, označila za »brezpredmetna«.

Pravi, da je bila v podjetju aktivna le med letoma 2002 in 2005. Leta 2009 je ob lastništvu v opisanem podjetju odprla tudi status samostojne novinarke.

 

Več iz te kategorije